България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причините за размириците в Харманли

Коментар на Нидал Хлайф и ген. Румен Ралчев пред Bulgaria ON AIR

28.11.2016 | 08:36 Редактор: Луиза Божинова
Причините за размириците в Харманли

Това, което се случи в Харманли е резултат от неадекватна политика на Агенцията за бежанците и от липса на организация. Всички политически сили се опитват на гърба на бежанците и за сметка на притесненията на хората, да натрупат дивиденти преди изборите.

Това каза сирийският журналист Нидал Хлайф в предаването "България сутрин" по повод бунта в бежанския център в Харманли, след който бяха повдигнати обвинения за хулиганство на 18 души.

Експертът по сигурността ген. Румен Ралчев подчерта, че никой не е направил обстоен анализа за причините за случилото се и то не конкретно в деня, в който е започнал бунтът, а къде се коренят те.

"Например в Агенцията за бежанците - тази последователна смяна на трима ръководители докъде доведе? Взаимодействието на Националния оперативен щаб, в който влизат почти всички ведомства, които трябва да реагират и какво е направил той, за да предотврати бунта. И да стигнем до нерешителността, която се наблюдаваше във всички етапи от всички участници", изброи като причини ген. Ралчев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Хлайф изтъкна, че има протекция над каналджиите. По думите му те не могат да работят сами.

"В района на Женския пазар има групи от десетки младежи от Афганистан. Те какво правят там? Те не пазаруват, а търсят трафиканти", настоя Хлайф.

На въпрос какво трябва да се направи оттук нататък, ген. Ралчев каза, че всичко е написано - в рамките на 3 месеца всеки бежанец трябва да получи статут, ако е отрицателен отговорът - "натоварва се и се връща".

Според Хлайф обаче самият процес на депортиране не е лесен и е много бавен. Журналистът заключи пред Bulgaria ON AIR, че има умишлено насаждане на страх и омраза в обществото към бежанците, а политиците, както и част от медиите, участват в това.

Целия разговор вижте във видеото: