Напрежението в Харманли е овладяно

Медици твърдят, че няма тревога от зарази, но все пак прегледите продължават

27.11.2016 | 14:08
Напрежението в Харманли е овладяно

Ситуацията в Харманли става все по-спокойна. Населението там си отдъхна от проблемите. Граждани споделят, че са отворени към новата идея на държавата, а именно бежанският център там да стане лагер от семеен тип. Те казват още, че през последните месеци животът в града е бил непоносим.

Георги е роден и израснал на метри от бившата казарма и споделя, че е преживял няколко безсънни нощи, но подчертава, че не всички бежанци са лоши. 

"Колят, крадат, не спазват чистотата, не спазват реда...първата вълна мигранти,  още в началото, когато пуснаха лагера, не бяха така", споделя Георги.

Подобно е мнението и на хората в града. Продавачът в близкия магазин признава, че бежанците носят огромни печалби, но се притесняват от последната вълна чужденци. 

Центърът остава под карантина, но медицинските прегледи продължават. До момента е открит един случай на краста.

"Хората в Харманли не трябва да се притесняват. Хората в лагера са чисти. Те имат добри условия за хигиена. Това, че има един случай на краста, не трябва да буди тревога, защото крастата е лечимо заболяване", коментира пред камерата на Bulgaria ON AIR д-р Димитър Буланов.

Лекарите разказват, че бежанците са ги посрещнали добре и напрежение в лагера няма.

"Те желаеха да се прегледат, желаеха да имат контакт с нас. Не сме имали никакви проблеми. Тук има много млади хора, много деца, има жени, които са бременни, има хора с хронични заболявания, но няма нищо, което да е тревожно по отношение на възникване на остри инфекциозни заболявания", обясни хирургът от Александровска болница д-р Буланов.

Прегледите ще продължат до месец януари.