България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"От тоталитарна диктатура станахме олигархична демокрация"

Не бяхме готови за демокрация, защото тя изисква култура, посочи в "България сутрин" д-р Александър Каракачанов

10.11.2016 | 09:59

От една тоталитарна диктатура станахме олигархична демокрация. Причината  е, че българският народ и елит не беше готов за демокрацията, защото тя изисква култура. Днес в огледалото на Цецка Цачева може да видим нейния ментор, а в огледалото на Румен Радев още не се знае какво ще се види - сигурно този, който го е издигнал. Това посочи в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  д-р Александър Каракачанов.

Днес се навършват 27 години от промяната на 10-ти ноември 1989 година. 

"На митинга на 18.11.1989 г. присъстваха изключително много хора. Това беше първият грамаден митинг. На 1 кв м. са били 40 души, а на площада имаше много повече от 10 декара. Имаше многобройни оратори. Тогава за пръв път Воденичаров се обърна към с хората с "дами и господа". Дотогава този израз не се употребяваше", припомни д-р Петър Берон.

По думите му обръщенията "господине" и "другарю" никога не са въвеждани с документ, а са се родили спонтанно.

"След 27 години се промени това, че станахме демократична държава от олигархичен тип. Това, което не можа да се случи е в икономическата област - да стане една по-справедливо разпределена собственост. В политически план най-жалкото е, че в момента нямаме лява партия. БСП вместо да стане лява партия се превърна също в олигархия", заяви д-р Каракачанов.

Според него една от причините България да върви на зле, е "икономическият и политически дисбаланс, който няма едно нормално ляво правителство".

"Сега вървим към един двуполюсен модел. От едната страна е образно казано левицата, която не е левица, която трябва да се зъби на десницата, която също не е кой знае колко десница. По този начин да се разделя и капсулира голям електорат в двете партии", допълни още д-р Каракачанов.

Д-р Петър Берон е на мнение, че много хора казват, че нищо не се е променило, защото през 1989 година цялата власт е била в комунистическата партия. 

"Сега повечето от тези богаташки семейства са с червени корени. Ние викахме по митингите, а те си бяха нагласили всички възможности", допълни Петър Берон.

Той каза още, че тогава сме обръщали повече внимание на промяната на основните права и свободи, а  икономическата част е била неглижирана.

"Днешното СДС няма нищо общо с това от онова време", категоричен е д-р Петър Берон.