fallback

Бюрокрация спира българи за животоспасяващи операции в чужбина

Протестът пред здравното министерство бе отменен в последния момент

10.11.2016 | 09:35 Автор: Тодор Петров

За днес бе организиран, а впоследствие и отложен, протест пред Здравното министерство. Повод за негодуванието на хората е забавяне на процедурата, свързана с белодрбони трансплантации и други тежки интервенции, които не могат да бъдат извършени в България. Конкретните казуси на двама мъже бяха задвижени и това отмени протеста за момента.

"Имаше положително развитие на комуникацията с болницата във Виена. Там започнаха да правят белодрбони трансплантации, което е уникално. Такива не могат да бъдат направени у нас и единственото спасение за хората е да отидат в тази болница. В един момент клиниката във Виена спира да се занимава с български граждани", обясни проблема пред Bulgaria ON AIR Владимир Томов от Националния алианс на хората с редки болести.

По думите му от българска страна се иска допълнителна информация за парите, които се превеждат във Виена. "Всяка комуникация трябва да бъде проведена, след като се позволи на пациентите да бъдат оперирани", настоя той. 

Тодор Мангъров от Асоциация Пулмонална хипертония потвърди, че българските пациенти имат много проблеми по този казус. 

"Единствената клиника, която се отзовава, е тази във Виена. Вчера на двама от пациентите е отказан преглед. Можем само да се надяваме, че тази комуникация не е нарушена завинаги", посочи той.

Тодор Мангъров поясни, че е изпратено писмо до болницата във Виена, в което пише, че българските пациенти ще бъдат лишени от възможността да бъдат приети, защото има бюрократични проблеми. Той сподели притеснението си, че писмото е подписано от зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.  

Адвокат Христина Николова обяви пред камерата на Bulgaria ON AIR, че днес ще бъдат внесени две основни предложения в Министерството на здравеопазването - да се съкратят сроковете на всички административни дейности и да се елиминира субективно вземане на решения. 

"Администрацията трябва да действа обективно. Апелът ни е да се сформира работна група, за да може по най-бързия начин да се смени наредбата", уточни тя.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback