България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бедственото положение в Банско най-вероятно ще бъде отменено до обяд

Кметът на Общината събира Кризисния щаб в 8:30

10.11.2016 | 08:38 Редактор: Ирина Георгиева
Бедственото положение в Банско най-вероятно ще бъде отменено до обяд

Кметът на Община Банско Георги Икономов събира в 8:30 Кризисния щаб, за да направи анализ на обстановката и по всяка вероятност ще отмени бедственото положение.

За Bulgaria ON AIR, той подчерта, че възстановителните дейности продължават.

"Към момента започна почистването на речното корито. Снощи дъжда спря и обстановката вече е спокойна. Реката се избистри и успокоява. Днес и утре ще използваме, за да почистим и наносите, които са в реката. Наносите от дървета и камъни, които пречат на реката да си влезе в коритото. Тя ги донесе вчера. Ще бъдат натрупани отстрани, за да могат да се укрепят дигите", обясни Икономов.

Щети освен върху две от заведенията в града, има и върху ски пътя, отчете той. По думите му една трета от този път е изровен напълно и е превърнат в речно корито.

"В началото преди сезона трябва да се ангажираме с неговото възстановяване", посочи той.

Отмененото бедствено положение обаче не означава, че градът няма да има готовност, подчерта Икономов, който се надява да няма още такива обилни валежи.

"Винаги имаме готовност, тоест в момента в Банско се извършва много строителна дейност, техниката е на лице, фирмите са подготвени и нямаме проблем с организацията на нова такава операция, ако се наложи. Най-лошият сценарий, ако започне пак да вали, е реката да тръгне от източната и западната част към града, а тогава няма спиране, защото когато пробие нещо тази огромна сила, реката си в тази част е много буйна, стръмна и силата й е огромна", заяви той.