България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Канадската мечта: Визите падат и какво от това?

Страховете, че българите масово ще се втурнат да емигрират са неоснователни, споделиха гостите в "България сутрин"

02.11.2016 | 08:12 Редактор: Мария Аладжова
Канадската мечта: Визите падат и какво от това?

Какви ще са ползите за българските граждани след падането на визите за Канада, което се очаква да се случи догодина? По темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говориха Иван Кристоф и Красимир Гаджоков - и двамата са дългогодишни жители на Канада, макар че Кристоф сподели, че в България го връща любовта.

По думите му отварянето на пазара с Канада може да е от полза за България, която да се поучи от добрите практики на Запада. 

"Трябва да ви кажа, че... как да не я обичаш тази страна. Тук има голяма опасност от страх, фобия измислена", сподели "човека-паяк". "Това е една чудесна възможност за България, аз се надявам да се представим по много добър начин".  

А според Красимир Гаджоков твърденията, че падането на визите ще подтикне голяма част от младите хора да емигрират в Канада, не отговарят на истината. Той подчерта, че между кратките пътувания и трайното установяване има разлика.

"Не, че не е възможно, но годишно се приемат около 160 хил. души, от които са отделни професии, има класации, в които се изисква знание на английски език, висше образование, без това трудно могат да се съберат точки", обясни той.

"Всъщност позитивите са за нашите роднини и за бизнеса, за българските бизнесмени, които ще могат да пътуват до Канада без визи. Българите, които живеем в Канада, никога не сме имали нуждата да пътуваме в България, или канадците също не са имали проблем да влизат в България с канадски паспорт", добави Гаджоков.

Иначе по последни данни българите, които живеят в Канада са около 32 хил. души, или поне толкова са онези, които са вписали българския като майчин език.