България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Речта на омразата тръгва от правителството и води до насилие"

Зад това мнение се обединиха юристът Николай Хаджигенов и историкът Емил Джасим след побоя над председателя на БХК Красимир Кънев

31.10.2016 | 07:54 Редактор: Тодор Петров

Речта на омразата води до насилие, а тя тръгва от правителството. То води информационна война срещу гражданите и хората започват да се плашат от призраци. Побоят над правозащитник е нормално следствие, дори закъсня. 

Това каза в "България сутрин" юристът Николай Хаджигенов, коментирайки побоя над председателя на БХК Красимир Кънев. По думите му правителството дори поръчва определени хора. 

"Правителството опита да създаде доброволни отряди. Сега намери начин да ги създаде неформално, създавайки несъществуваща заплаха от бежанците. Не сме нормална държава - у нас строят огради, а не могат да хванат крадец на чанта от пазара. Къде е МВР?", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Юристът посочи, че премиерът праща главния секретар да поздравява ловци на бежанци, а когато обществото гледа настрани, то не гледа където трябва.

Според историка Емил Джасим правителството мълчи по определени теми, най-вече по речта на омразата.  "Тя е дело на хора, които нямат нищо общо с правителството. Рано или късно се стига до действия. Някой, който използва реч на омразата, по никакъв начин не може да понесе последствия", обясни гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Историкът е притеснен от невъзможността на МВР да реагира и от липсата на подготвени кадри. Емил Джасим даде пример в подкрепа на думите си:

"Върви група афганистанци, към тях се насочват двама български полицаи. Колко от тях могат да говорят езика и да разберат какво се случва на улицата? Колко могат да разберат реално историята на тези хора?", посочи Емил Джасим, според когото бежанци у нас на практика ги няма.