България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Образът на Иван Вазов “оживява“ във филм

Всеки опит да се покажат лицата на Ботев, Левски или Вазов, е похвален, каза в България сутрин режисьорът Искрен Красимиров

18.10.2016 | 10:10
Образът на Иван Вазов “оживява“ във филм

Филмът за Вазов "Българин да се наричам" започва с темата за Ботев. Направил съм 5 филма за него и един за Софроний Врачански. Дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата именно там, където е загинал Ботев. Това разказа в студиото на България сутрин режисьорът на филма Искрен Красимиров.

Той твърди, че филмът е художествено-документален, защото има документални кадри, архивни снимки и фотоси, мнения на експерти, както и анимация и игрални постановки. 

"Филмът показва почитта на местните. В къщите музеи на баба Илийца и дядо Йоцо, директорите поставиха кутии за дарение, за да може ние, както дядо Вазов, без държавна помощ, да тръгнем и да покажем този образ", посочи режисьорът.

Продуктът показва образа на Вазов във Врачанския балкан, който търси непознатите български образи, за да митологизира в родолюбие.

"Дядо Йоцо е литературен герой, но е прототип на младия Иван Вазов", обясни гостът.

По думите му Вазов на младини е страдал от болест, която е причинявала временна слепота и базира този прототип на дядо Йоцо именно върху себе си.

Красимиров заяви, че му е било отказано финансиране от Общинския съвет на Мездра, но това не му е попречило да влиза в училищата и да показва будителите.

"Атракцията е задължителен елемент. Децата имат интерес да видят филма, да чуят стиховете. Получава се интерактивен урок по родолюбие", споделя режисьорът и допълни, че е мотивиран, защото е правнук на един от ботевите четници Никола Минков.

По думите на госта всеки опит да се покажат образите на Ботев или Левски, е похвален. 

"Планираме уникален филм за Васил Левски. Той ще се казва "Предай Левски".Това е библейският му модел. Изградили сме концепция вече. Ние се връщаме към корените и величието на тези хора", разказа Красимиров.

На 31 октомври от 19ч. в сградата на Съюза на българските журналисти ще бъде премиерата на филма "Българин да се наричам".