България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Максим Ешкенази ще отведе публиката на пътешествие из "Планетите" на 20 октомври

Специално участие в концерта има канадския цигулар Блейк Полио

17.10.2016 | 10:46 Редактор: Ирина Георгиева
Максим Ешкенази ще отведе публиката на пътешествие из

Всички зрители по света са еднакви, заяви диригентът Максим Ешкенази в България сутрин. Според него в България има много разбирачи, както и хора, които искат просто да се отпуснат след работа и да слушат.

Максим Ешкенази покани зрителите на Bulgaria ON AIR на музикално пътешествие в открит Космос. На 20 октомври от 19 часа в "Софийска филхармония" в зала "България", той ще представи "Планетите" на Густав Холст.

"Това е произведение, което на много хора им свръх познато, но въобще не им е познато. Познато им е от много холивудски композитори, които са заемали от това произведение като Ханс Цимер, Джон Уилямс и т.н", разкри диригентът.

Специално участие в концерта има канадския цигулар Блейк Полио. Двамата ще изсвирят заедно "Серенада за цигулка и за оркестър" от Ленард Бърнстейн

Последният път в България я правих със Светлин Русев, спомни си Ешкенази.

По време на концерта ще бъде представено и произведението "Short Ride in a Fast Machine" на световноизвестния американски композитор Джон Адамс. Това е може би най-известното минималистично произведение, поясни Ешкенази. По думите му това произведение е известно в Америка, но към момента не е изпълнявано в България. То е с продължителност само 4 минути и 30 сек.

Минимализмът е за ценители - специфичен начин на представяне на музиката, но много ефектно, обясни Ешкенази.

Запитан как му се вижда положението у нас, той отговори, че България му изглежда все по-добре, но вижда повече обезверени хора. Инфраструктурата почва да се оправя, а самочувствието на хората пада, поясни той.

Според него проблемите и решенията са многопластови, но определено има надежда. Единственото лечение за всичко това се нарича "време", подчерта той.