България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Театър "Сълза и смях" със заявка да стане петата открита сцена в Европа

Проектът, с който ще кандидатстват родните театрали, е камерната постановка "Посетителят"

12.10.2016 | 10:24 Редактор: Мария Аладжова
Театър

Кой е той? Луд? Вълшебник? Проекция на неговото духовно състояние? Или наистина е онзи, за който се представя: самият Бог?

Действието в камерната постановка "Посетителят" на сцената на Театър "Сълза и смях" се развива на 22 април 1938 г., а главен герой в нея е не кой да е, а самият Зигмунд Фройд. 

"Пиесата беше предложена от българин, който работи във Франция - Александър Чобанов, от него произлезе идеята", разказаха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR актьорите Петър Райжеков и Вельо Горанов.

"Знаем, че Шмит (Ерик Еманюел Шмит, автор на "Посетителят" - бел.ред.) има три награди "Молиер" за драматургия и ние решихме да рискуваме, тъй като рискът се състои в това, че пиесата е особена като вид драматургия - една нощ, когато Гестапо отвежда дъщерята на Фройд и той изпада в състояние на своите пациенти. Затова се явява този посетител, това е сложността и красотата на тази пиеса", обясни Петър Райжеков.

Благодарение на усилията на Александър Чобанов актьорите имали щастието да се запознаят със самия Шмит, който гледал тяхното представление: "Той е гледал всички постановки на "Посетителят" навсякъде - тя е ппоставена почти в цяла Европа, и е казал, че това е най-силният състав в момента", похвалиха се Райжеков и Горанов.

С този проект „Сълза и смях“ ще кандидатства за статут на европейска открита сцена, каквито има 4 в Европа, но нито една на Балканите.

"Ние сме единствената открита сцена в България, ако не е в Европа, тъй като сме на пълна самоиздръжка. Печелим от наемите на гостуващите трупи, затова нашият репертоар е толкова разнообразен", обясни Вельо Горанов"Европейската сцена ще даде възможност в България да гостуват и европейски състави. Ние не можем да бъдем със слаба техника, ще се наложи да се направим основен ремонт на театъра, за да може да отговаряме на стандартите на европейските сцени. Това ще бъде добре и за театъра, защото ще даде възможност и за други постановки", допълни той.

А засега "Посетителят" е поканен да бъде изигран в Авиньон следващото лято.

У нас следващото представление ще се играе утре в театър "Сълза и смях" в столицата.

Вижте още във видеото: