България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От 3 ноември ново изискване за училищните столове - всичко по БДС стандарт!

Не се предвижда поскъпване на купоните за храна на учениците, но ще се увеличат разходите на фирмите за хранене

07.10.2016 | 10:08 Редактор: Мария Аладжова
От 3 ноември ново изискване за училищните столове - всичко по БДС стандарт!

Добре ли се хранят децата в училищните столове и дали има опасност дневните им дажби да бъдат редуцирани заради недостиг на средства?

На тези въпроси в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR отговориха Детелина Арнаудова, директор на 19 СОУ в София, и Силвия Симеонова, която е управител на фирма за столово хранене.

Арнаудова опроверга информацията, че директорите ще имат тежката дума за намаляване на дневните дажби. По думите ѝ това са спекулации и редуциране на храната в училище не се предвижда:

"На практика ние нямаме право и желание. Цената на купона на ден се определя още при конкурсната процедура при избор на фирма, което е ангажимент на Общината и съответно фирмата, която спечели обслужването на столовото хранене в училище, идва с тази цена, с подписан договор с Общината, и през преиода, през който тече договорът, не може да бъде променяна цената", обясни Арнаудова.

Тя беше категорична, че грамажът на дневните дажби не може да бъде променян, защото се определя съгласно специални изисквания. Те от своя страна се подготвят от фирмите за столово хранене, като за целта се съгласуват с Регионалната здравна инспекция.

"Едно училищно меню за деня трябва да е балансирано, между 500 и 600 килокалории трябва да има дневната дажба. Малките деца в подготвителната група трябва да ядат повече пъти на ден - на петкратен режим са те, като петото хранене е вечерята. Затова предлагаме сутрешни и следобедни закуски и вече участваме по Програма за Фонд Земделие, които дават плодове на децата след сутрешната закусна и така се формират четири хранения през деня и вечерята е петото хранене", поясни Силвия Симеонова.

По думите ѝ единственият начин да се увеличат дажбите е, ако общините субсидират купоните

"Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената, сега обаче от 3 ноември този гратисен период изтече и всичко трябва да бъде по БДС стандарт", обясни още тя.

Симеонова призова за подкрепа от общините, защото с навлизането на новото изискване разходите на фирмите за столово хранене ще се увеличат. Засега обаче не се предвижда поскъпване на купоните:

"Когато цената е била по-висока, просто родителите не могат да си го позволят и нямаме продадени купони", уточни тя.

Вижте целия разговор във видеото: