България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли у нас истински мажоритарен избор?

"В България има неизяснени съотношения във властта", коментира Леа Коен в "България сутрин"

06.10.2016 | 10:43 Редактор: Мария Аладжова
Има ли у нас истински мажоритарен избор?

В България има неизяснени съотношения във властта. Това е открай време, няма нито един български президент, който да не е бил в противоречие с министър-председателя, тъй като изпълнителната власт е изцяло съсредоточена в ръцете на министър-председателя. А пък правомощията и пълномощията на президента не са докрай изяснени. Това е една конституционна слабост, която не позволява на българския президент, който е единственият мажоритарен избор в нашата система, действително да бъде държавен глава и да бъде мажоритарно подкрепян, както от правителството, така и от цялата общественост.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR писателят и дипломат Леа Коен в коментар относно предизборните страсти и развитието на демократичното общество у нас през последните 25 години.

"Най-силна демократична енергия и най-силно демократично участие беше в самото начало. Тогава имаше истински дебат. Сега бащите на демокрацията от онова време, всички са покойници - д-р Желев, Стефан Савов и други. Това са хората, които като ги видите на снимка, виждате, че това са хора демократи", отбеляза Коен.

Според нея личността на държавния глава трябва да бъде силна политически, да бъде харизматична, да има авторитет, за да може действително да бъде обединител на нацията. 

"Мажоритарният избор, така както е определен по Конституция, задължава, включително партията, която излъчва своите кандидати, да се съобразява с изискването на мажоритарния избор", продължи тя.

"Очевидно е, че сегашната управляваща партия и една силна авторитарна личност като Бойко Борисов желае да има за президент един фигурант, с когото да няма никакви конфликти", анализира Коен. 

По думите ѝ сегашният политически фолклор, в който се посочват бащи и майки, е груба грешка и лоша стратегия за претендентите за президентския пост, тъй като съвременното общество все по-малко се влияе от политически внушения и все повече търси отговорите самосиндикално, с помощта на неограничената информация, с която разполага.

Що се отнася до надпреварата за ООН и двете кандидатури на България за най-високия пост в организацията, Коен отбеляза:

"Това е един тъжен епизод за българската дипломация, смятам. Аз няма да се занимавам с качествата на двете дами, те имат - и едната и другата. Въпросът е друго - защо България няма собствена концепция за това как трябва да действа в един такъв случай и се поддава на внушения, които идват отвън, на германската дипломация, на г-жа Меркел? Защо по начало се приема една външна идея, една външна платформа, дипломатическа, за да се осъществява един проект, който трябва да бъде чисто български? Аз смятам, че до голяма степен неуспехът на двете дами е, което беше много несръчно направено и абсолютно неуспешно - 13 часа преди самото гласуване да се вкара нов кандидат. Това беше обречено и това всъщност унизи страшно много г-жа Георгиева".

Вижте целия разговор във видеото: