България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подкрепяме партии, без да знаем

Не трябва да очакваме хаос по време на изборите, посочи в "България сутрин" зам.-председателят на ЦИК

06.10.2016 | 08:54
Подкрепяме партии, без да знаем

Десетки българи се оказаха с открадната самоличност. ЕГН-тата и имената им се появиха в списъците на инициативни комитети, регистрирани да агитират за предстоящия национален референдум. 

В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR потърпевшата Милена Радева сподели, че чрез социалните мрежи е попаднала на линк на ЦИК, в който може да провери дали фигурира в някой от списъците.

"Направих тази проверка. Първо намерих името си в подписката за президент, а след това и в тази за референдум", каза Радева и допълни, че след това е сезирала Комисията за защита на личните данни, но за напред ще се обърне и към прокуратурата.

По думите на зам.-председателя на ЦИК Мария Мусорлиева това е сериозно престъпление

"ЦИК сега има за задача да даде възможността всеки да се провери. ЦИК не може да разследва, да обвинява или да наказва", посочи Мусорлиева.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов твърди, че постъпилите жалби към момента са около 40. 

е са насочени към няколко политически партии и няколко инициативни комитети. Изискваните подписи, за да се регистрира дадена партия са намалени до  2 500, което не би трябвало да затрудни която и да е партия да намери съмишленици, за да се регистрира в ЦИК", допълни още Караджов.

Радева посочи, че съветва всички граждани да проверят списъците, за да са наясно къде фигурират.

"Трябва да бъдем активни и да си проверим имената и да сезираме КЗЛД", категорична е тя.

Според Мурсорлиева не може да бъде обвинена Комисията за личните данни, тъй като няма как да се предвиди кой какво ще направи.
"Органите имат възможност да проследят тези списъци и да наложат наказание", уточни зам.-председателят на ЦИК.

Тя каза още, че е задължително тези въпроси да бъдат обсъдени от МВР и прокуратурата" и допълни, че на тези избори не се очаква да има хаос.

"Където сме видели проблеми, сме поискали да се направят поправки в изборния кодекс", заключи зам.-председателят на ЦИК Мария Мурсолиева.

Вижте пълния разговор във видеото: