България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемите при организирането на вота в чужбина

Пречка или желани гласоподаватели са българите зад граница? Боян Юруков и Десислава Христова коментират темата пред Bulgaria ON AIR

04.10.2016 | 09:11 Редактор: Луиза Божинова
Проблемите при организирането на вота в чужбина

Десислава Христова от "Гласувай без граници" и Боян Юруков, който живее в Германия, коментираха проблемите при организирането на вота в чужбина и референдума на президентските избори в предаването "България сутрин".

Боян Юруков каза, че Германия е отказала откриването на допълнителни секции, но това не е сигурно, тъй като още се чака потвърждение от външното министерство. Отказът е проблем, защото голяма част от сънародниците ни няма да имат достъп до секции и ще се наложи да пътуват с часове, за да стигнат до най-близката секция.

"Още не е ясно защо е направен този отказ, има различни обяснения от външно министерство. На този етап изглежда ще има секции само в консулствата и почетните консулства", посочи Юруков пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако в Германия има отказ, ще бъде сериозно нарушена възможността на хората да гласуват.

"В момента се обяви едно решение на ЦИК, че в консулствата в Германия ще има секции, което досега не се е случвало и го няма в други държави. Това се интерпретира като отказ", заяви Десислава Христова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите й най-активно се подават заявления във Великобритания и в Германия. Във Великобритания има над 3000 заявления, открити са над 26 секции и според Христова прагът от 35 ще бъде достигнат.

По отношение на референдума, който остава в сянка спрямо президентските избори, Юруков каза, че в чужбина информационна кампания практически липсва, доста хора не са наясно въобще, че има референдум и няма никакъв дебат.

"Пряка демокрация без информационна кампания няма да доведе до нищо добро. Трябва да сме много по-активни и да изискваме участие от всички, заявили участие в различните инициативни комитети, един активен дебат и кампания по отношение на референдума на президентските избори", настоя Десислава Христова в ефир.