България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европейска инициатива бори агресията сред баскетболните фенове

Проектът „Фенове срещу насилието“ стартира у нас след мелето на мача Партизан - Левски в зала "Универсиада"

03.10.2016 | 10:12 Редактор: Мария Аладжова
Европейска инициатива бори агресията сред баскетболните фенове

От миналата година Българската федерация по баскетбол участва в европейски проект за подобряване на работата с феновете в залата.

За да разкаже има ли агресия сред баскетболните фенове у нас и какво предвижда омиротворителният проект „Фенове срещу насилието“, в "Българи сутрин" гостува бившият юношески национал Тодор Колев, който мениджър на инициативата за България.

"Проектът е международен, той стартира преди година и половина, като продължителността му е 24 месеца, а страните, които участват в него са Литва, Испания, Турция, Хърватия и България", разказа Колев.

Главната цел на проекта е да се редуцира насилието на баскетболните терени чрез повишаването на емпатията, толерантността, разбирането на различните фенове от различните отбори.

"Главната причина, поради която ние станахме част от този проект, е мачът Партизан - Левски, който беше преди две години в зала "Универсиада". Там фенове на Левски нападнаха фенове на Партизан и стана голямо меле с майки и деца и вече никой не искаше да ходи на баскетбол и да води децата си", припомни още Колев.

По думите му в Турция има по-големи проблеми в тази област, отколкото в България. Не липсват обаче и добрите примери, сред които е Испания.

Но в Литва, където баскетболът е религия, също имат проболеми с феновете и се опитват да ги разрешат чрез инициативата.

Проект "Фенове срещу насилието" е част от програмата на "Еразмус +". Той беше утвърден от Европейския съюз, като координатор е Турската баскетболна федерация. Партньори освен БФБаскетбол са и федерациите на Испания, Литва и Хърватия.