България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Нова инициатива: Близнаците Иванови ще обучават деца безплатно

Доста трудно се съчетава елитното обучение с елитния спорт, каза Деян Иванов пред Bulgaria ON AIR

27.09.2016 | 10:05
Нова инициатива: Близнаците Иванови ще обучават деца безплатно

"Отборът на Черно море е един социален проект, който не трябва да изчезва, а миналата година той фалира. Щом клубът не може да продължи да съществува, не може и юношеската школа да продължи. Събрахме се бизнесът и спортът във Варна и решихме да започнем преструктуриране на детската юношеска школа, за да се развиват професионално децата и да имат възможност да превърнат баскетбола в кариера", обясни в България сутрин баскетболистът Деян Иванов.

Според него инвестицията в децата е възможност за минимизиране на разходите и изчезването на клуба.

"Не всички имат възможност да издържат семейство със спорт. Не всички стават елитни спортисти", категоричен е баскетболистът.

Той е на мнение, че голяма част от родителите ги спира това, че няма реализация в спорта.

"Ние сме започнали нашия проект, за да гарантираме на родителите, че техните деца ще имат развитие след 18- годишна възраст", сподели Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Баскетболистът заяви, че децата в проекта са около 300, трениращи в момента.

"Идеята ни е да превърнем школата в безплатна, а сега тя е с такса. Целта е да се разшири спектърът върху децата, които тренираш. Да за създаваш елитни спортисти, не трябва да има такси", заяви спортистът.

По думите му децата трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин, за да се подобри стандартът и начинът им на живот.

"Когато си дал 10 години от живота си в спорта, си оставил учението настрана. Доста трудно се съчетава елитното обучение с елитния спорт. За сега имаме споразумения с три учебни заведения и те предлагат за деца от нашата школа безплатни семестри или намалени такси на семестрите, или преференциални цени за общежитията", обясни Иванов и подчерта, че никъде не се е случвало това в България - клубът да мисли за детето след 18-годишна възраст.

Той посочи, че финансирането към момента е чрез спонсори, но имат и обещанието на общината да помага, а за следващата година той и брат му смятат да кандидатстват по европроект.

"В клуба ще се приобщи и баскетбол в инвалидни колички. "Черно море" ще предложи на тези хора възможност за реализация във ВУЗ след навършване на 18- годишна възраст ", заключи баскетболната звезда.

Вижте цялото интервю на Десислава Джерманска с Деян Иванов: