България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бежанските центрове – да ги има ли? Ловец на мигранти и сирийски журналист в горещ спор пред Bulgaria ON AIR

Гледните точки на Петър Низамов-Перата и Нидал Хлайф

19.09.2016 | 09:19 Редактор: Луиза Божинова
Бежанските центрове – да ги има ли? Ловец на мигранти и сирийски журналист в горещ спор пред Bulgaria ON AIR

Разгорещен дебат в студиото на "България сутрин" между ловеца на мигранти Петър Низамов-Перата и сирийския журналист и режисьор Нидал Хлайф за интеграцията на бежанците, напрежението в столичния квартал "Овча купел" и центъра на София.

Според Петър Низамов протестът в "Овча купел" е бил изключително мирен. "Събрахме се около 700-800 души, главно жители на квартала, не е имало никакво напрежение. Хората просто изразиха гласно мнението си, че мястото на този център за мигранти не е до български университет, до детски градини, училища. Те вече са създавали многократно проблеми на жителите на квартала", каза Перата пред Bulgaria ON AIR

"Част от бежанците наистина не искат да се интегрират. България е транзитна станция, те не искат да останат тук. Самата държава няма ефикасна интеграционна програма. За центъра - аз съм "за" да има засилени полицейски мерки. Бежанският въпрос е политизиран. Политиците се опитват да отклоняват хората от важните за деня теми", настоя на свой ред Нидал Хлайф.

"Искам да ви разкажа какво се случва в самия център, на пъпа на София, по бул. "Мария Луиза". Граждани ми разказаха как са били рекетирани от мигрантите, как искат да ги изгонят от улицата, заплашват, изпращат мигранти, които да извършват грабежи", твърди Низамов.

Той подчерта, че не е против сирийските бежанци. Според него проблемът е в това, че те са 5% от тези, които идват в момента. "По-голямата част са само мъже идващи от страни, където няма война като Пакистан, Афганистан, Индия", настоя той.

Петър Низамов изтъкна, че не става въпрос за опасения, а за рекитиране на хората, които работят и живеят на улицата. Според Перата полицията не си върши работата, защото хората, които са се обръщали към него, първо са се обръщали към полиция, миграция, медии, но без абсолютно никакъв резултат.

"Имаме видеозаписи на жена, която е рекетирана, както и данни за лице от Пакистан, за което от външно имат специален доклад, че се занимава с тероризъм", каза Низамов.

На живо се включи репортер на Bulgaria ON AIR с Първолета Радославовова от бул. "Мария Луиза". Първолета е бивш служител на отдел "Миграция", а сега се занимава с частен бизнес. Именно в нейния офис, където се попълват документите на мигранти, са станали четири нападения. Първият инцидент е от 23 август. Хората, които я нападат, по думите й, са бежанци.

"Четири сигнала имам, полицията идва на два и казаха, че не могат да вземат никакво отношение, тъй като не носят никаква отговорност", сподели тя. Според нея нападенията идват от конкурент, който още с идването й на бул. "Мария Луиза" й е казал, че тя няма да се занимава с попълването на документи на мигранти, защото той е на пазара от 24 години.

"Няма нито един осъден мигрант, дори има случай на убийство на Лъвов мост през декември месец 2015 г. Едно момче, на име Момчил, се прибирало с приятелката си, нападнат е от мигрантите. Тези мигранти са нападнали момичето, разкъсали са дрехите й, момчето е тръгнало да я защитава и е наръгано 12 пъти, след което е починало. Линейката е дошла преди полицията, а когато полицията е дошла на място, където са били същите мигранти, не само не ги е задържала, ами е тръгнала след линейката и въобще никакво отношение не е взела", разказа Низамов.

"Бежанците не са ангели, но не са и демони. Ако някой от тях нарушава закона, нека да бъде арестуван", заяви в студиото на "България сутрин" Хлайф.

"С популизъм и насаждане на страх няма да решим въпроса. Ще го решим с обществен дебат. България води една объркана бежанска политика", заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото: