България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спомени от миналото: Десетки експонати красят Музея на социалистическото изкуство в София

Изложбата ще продължи до ноември

09.09.2016 | 10:20 Редактор: Мария Аладжова
Спомени от миналото: Десетки експонати красят Музея на социалистическото изкуство в София

Интересна експозиция очаква днес посетителите на Музея на социалистическото изкуство в София. Изложбата ще продължи до ноември и събира скулптури и картини, създадени през времената на тоталитарния режим в България.

"Петолъчката е най-важният символ на социализма. Тя посреща посетителите още при влизане в скулптурния парк. Това е първата петолъчка, увенчаваща най-високата точка на първия партиен дом в София, понастоящем една от сградите на Народното събрание. Тя е монтирана още в средата на 50-те години и стои там до 80-те години", разказва уредникът на музея Николай Ущавалийски. 

Сред експонатите в скулптурния парк на музея могат да бъдат видяни скулптура от времето на референдума през 1946 г., както и такава на Ленин, която в началото на 40-те е поставена на площад "Св. Неделя" в столицата.

Изложбата „Образът на вожда” в Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев” № 7 бе открита официално през месец март 2016 г., но интересът към нея е все така голям. Експозицията бе и сред най-посещаваните арт локации в Европейската „Нощ на музеите” - 2016, а междувременно каталогът към изложбата "Образът на вожда" вече може да бъде закупен в книжарниците на всички филиали на Националната галерия. 

Очаквайте видео