9 септември е черна дата в историята, отсече Евгений Бакърджиев

"Ако някой каже, че не е така, той трябва или да е безсъвестен, или да е откровен мошеник"

09.09.2016 | 08:19 Редактор: Мария Аладжова
9 септември е черна дата в историята, отсече Евгений Бакърджиев

Тази година се навършват 72 години от нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., когато в България идва на власт социалистическият строй.

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да представи своя прочит на този период от историята и последствията от него, които усещаме и днес.

"Не бяха направени почтени и искрени изводи за това какво е било през тези 45 години тоталитарен режим. Продължава в България да има силно разделение - на фили и на фоби", коментира Бакърджиев.

"Една от големите причини това да е така и днес е датата 9 септември. Всъщност съвсем еднозначно - черна дата в българската история. Когато някой каже, че 9 септември е светла дата в българската история, той трябва или да е безсъвестен, или да е откровен мошеник", разказа още бившият вицепремиер на страната. 

Що се отнася до днешната политическа обстановка, Бакърджиев беше категоричен, че нито една от партиите в момента няма интерес от предсрочни парламентарни избори: "Ако някой реши да прави предсрочни избори, това ще бъде ГЕРБ и Бойко Борисов. Той може да ги поиска, ако прецени, че политическата ситуация налага един по-дългосрочен следващ период".

По думите му предстоящите президентски избори няма да променят политическия ход в страната. Чуйте цялото интервю във видеото: