България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой ще е кандидат-президент на Реформаторския блок?

Няма взето решение кой от тримата да бъде кандидат - проф. Велислав Минеков, Трайчо Трайков и ген. Съби Събев, заяви Димитър Делчев

01.09.2016 | 10:10 Редактор: Ирина Георгиева
Кой ще е кандидат-президент на Реформаторския блок?

Реформаторският блок почти е извървял процедурата за избор на кандидат-президентска двойка. Надявам се решението да стане ясно възможно най-скоро. Това коментира Димитър Делчев, ПГ на Реформаторски блок и зам.-председател на "Движение България на гражданите" в България сутрин.

По думите му в понеделник "Движение България на гражданите" е изслушала трима сериозни кандидати - проф. Велислав Минеков, Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. 

"Към момента няма взето решение кой от тримата да е кандидат за президент. Другият факт е, че ги харесваме и тримата. Лично аз смятам, че ако се лека ръка отхвърлим кандидатурата на проф. Минеков, ние от РБ ще направим грешка. Не казвам фатална или не, но проф. Минеков е истинска гражданска кандидатура, а не подвластна на политически влияния. Може би неговият език не се харесва на някои, че не рафиниран политически, не се изказва като човек, който преди това е бил в президентството, но проф. Минеков говори нещата, както ние хората помежду си. Той е достоен човек, който казва нещата с истинските им имена. Според мен е крайно време да има един такъв кандидат в президентска надпревара, за да видят хората истинското лице на политиката", обясни Делчев.

Той вярва, че двама от тези трима кандидати може да стигнат до балотаж, "който е много важен да бъде вдясно".

Запитан дали има някакъв конфликт между Бойко Борисов, който пое организацията за председателството на ЕС и иззе някои функции на Меглена Кунева, Делчев отговори, че няма конфликт.

"Кунева продължава да отговаря за съществената част на председателството. Това е добре, че премиерът се ангажира чисто формално с председателството, а както знаем тук - сроковете много се скъсяват и няма повече време за чакане. Така че щом премиерът е в картинката, смятам, че председателството ще бъде подготвено по най-добрия възможен начин", посочи той.