България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историята на филма "Безбог" - идея, сценарий, заснемане

Лентата е заснета във Враца, но става копродукция между България, Дания и Франция. За успеха на един необикновен филм говори създателката му Ралица Петрова

25.08.2016 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Историята на филма

Пълнометражният дебютен филм на Ралица Петрова "Безбог" спечели награда 'Златен леопард" на престижния филмов фестивал в Локарно и два приза от кинофестивала в Сараево. Филмът е игрален, името е същото като на върха в Пирин, но историята е различна.

"Планинар човек съм и по време на писането на сценария качих Безбог за пореден път. Отекна ми, че предисторията и мита, който е свързан с върха, някак си отразява същите емоции и същата тема", сподели в предаването "България сутрин" Ралица Петрова.

"Става въпрос за една медицинска сестра в един малък провинциален град, която обгрижва възрастни хора с деменция, а в същото време търгува с личните им карти, като ги продава на черния пазар за най-различни измами", обясни сюжета режисьорът. "Тя е един обикновен човек, който за да оцелее е принудена по някакъв начин да живее чрез криминални действия", допълни Петрова в ефир.

Главната роля в лентата се изпълнява от Ирена Иванова, спечелила наградата за най-добра женска роля в Сараево.

"Кастингът за главна роля беше много дълъг и с Ирена се видяхме почти на финала на този процес на търсене. Работя предимно с непрофесионални актьори и беше важно да намеря човек, който има въображение и е преживял подобни емоции, да познава героя отвътре", разказа Ралица Петрова.

Тя споделя, че сценарият е писан изцяло във Враца, въпреки че е живяла в Лондон три години. Зародишът на самата идея е била около октомври 2012 година. Мести се в България през 2013 година, във Враца, къде изцяло е написан сценарият.

"Безбог" е копродукция между България, Дания и Франция. "Филмът не е лесен, говори за сериозни неща", твърди Петрова. Тя казва, че Франция е била първоначално като партньор чрез TorinoFilmLab.

"Нашите френски копродуценти забелязаха проекта там, пожелаха да се включат. Датските ни копродуценти се включиха на по-късен етап, след като бяха видели заснет и монтиран материал", споделя режисьорката.

"Имам два проекта в развитие. Правя филми, които често са свързани с малкия град, с определена локация и оттам произлизат конкретните персонажи", разкри Ралица Петрова.

Цялото интервю вижте във видеото: