България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юристи: Предаването на Абдуллах Бююк - абсолютно противозаконно

Това действие нарушава редица български и международни разпоредби, коментираха Николай Хаджигенов и Христо Христев

15.08.2016 | 08:43 Редактор: Ирина Георгиева
Юристи: Предаването на Абдуллах Бююк - абсолютно противозаконно

Предаването на Абдуллах Бююк е абсолютно противозаконно и нарушава редица разпоредби на българското законодателство и международни европейски актове. Зад тази теза се обединиха адвокатът Николай Хаджигенов и преподавателят по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Христо Христев в България сутрин.

"Каквито и опити да се правят, за да се замаже историята с изявления от политическо естество, които не почиват на никакви правови положения и факти от страна на министър-председателя, на министъра на външните работи, на представители на МВР. В крайна сметка случаят е изключително прост и това е абсолютно противозаконно предаване на това лице на Турция", обясни Христев.

По думите на Хаджигенов няма друго обяснение за това предаване освен, че е политическо решение.

"МВР у нас не правят нищо. Дори не си мият зъбите сутрин без съответното разрешение, така че всяко мнение различно от това, че разпореждането за извеждането на турския гражданин Бююк е дошло пряко от кабинета на премиера, не виждам коментар изобщо. Не разрешение, а нареждане", добави той.

Според Христев е ясно, че по отношение на това лице в Турция съществува класическа хипотеза, която предполага било предоставянето на убежище, било на другите форми на временна закрила. По думите му предвид заявките на южната ни съседка за връщане на смъртното наказание - има опасност за живота на Бююк, а дори и да не се върне - за него съществува риск от мъчения, унизително и деградиращо личността му отношение.

В опита си да замаже това, което очевидно създаде със самоволното си решение да бъде предадено това лице на Турция, премиерът Борисов прави още по-големи грешки, смята Христев.

"Тези заявки от петък, събота, че България влиза в някакви сепаративни двустранни преговори с Турция, че тя иска някакъв особен статут спрямо останалите държави членки в ЕС, са скандални. Те нарушават реда, по който функционира ЕС като обща система, не е компетентност на Българската държава да решава въпросите за убежището и миграцията, а е на ЕС. Второ - зачерква се това, по което ние вървим като път и еволюция през последните 25 години, застава някой и самоволно се опитва да замаже гафовете си, казва - "Ние, тук ще се разберем с Турция сами, а другите в ЕС да се оправят".", коментира още той.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, Христев посочи, че след като страната ни позволи това да стане с турския гражданин, то би го направила и с български.

Според Хаджигенов, българският гражданин не разбира, че не е възможно някой друг да дойде отстрани и да го защити.

"Всеки трябва да защитава сам себе си и докато не се формира гражданско общество, а не трима души с плакати някъде или 50 000 души, разхождащи се пред Парламента. Това трябва да се прави всеки божи ден, по няколко пъти на ден трябва да се взимат трудни решения и да ги отстояваш на собственото си ниво - еднолично, а след това в лицето на гражданин", подчерта Хаджигенов.

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Leroy_Buton
преди 7 години
Хаджигенов, адвоката на Гротескна мрежа, ръси глупости от ефира Сигнализирай за неуместен коментар