Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Екстрадицията на Бююк е напълно законна, смята Димитър Марковски

"Този административен акт отговаря на всички законови изисквания", коментира юристът в "Денят ON AIR"

12.08.2016 | 21:00 Редактор: Мария Аладжова
Екстрадицията на Бююк е напълно законна, смята Димитър Марковски

Въпреки общественото негодувание във връзка с екстрадицията на Абдуллах Бююк, трябва да се знае, че при процедурата по експулсирането му са били спазени всички законови изисквания.

Това каза в Денят ON AIR адвокат Димитър Марковски: "Моето мнение е, че този административен акт отговаря на всички законови изисквания, т.е. не се е случило нещо по изключение с чужд гражданин, а нещо, което се случва, когато един чужд гражданин загуби възможността да пребивава легално на територията на България".

Марковски беше категоричен, че в случая българските власти са длъжни да изпълняват действащите нормативни изисквания и да предадат Бююк на Турция.

"Моята гражданска позиция е, че аз също не съм съгласен с това, което се случва. Но не може да има изключение при положение, че има правила", подчерта юристът.

С мнението на Марковски не се съгласи експертът в гражданското право - адвокат Михаил Екимджиев. По думите му с решението да екстрадира Бююк, България е нарушила, както Конституцията, така и Европейската конвенция за защита на правата на човека.

"Премиерът в прав текст обяви, че задълженията на България по Конституция не се изпълняват, защото има опасност Ердоган да пусне бежанци. Ние живеем в държава, в която волята на премиера е над закона и над Конституцията", коментира Екимджиев.

Чуйте пълния разговор във видеото: