България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кунева иска в битката за "Дондуков" 2 и интелектуалци

Бъдещият президент трябва да е със силен глас по многото важни външни политически теми, коментира тя за Bulgaria ON AIR

05.08.2016 | 09:07 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева иска в битката за

В битката за "Дондуков" 2 не е задължително да има генерали, защото има и интелектуалци. Нека да има качествени кандидати. В РБ имаме толкова професори, колкото и генерали, обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

"Идват хора с достатъчно много интелектуален багаж, за да могат да го споделят и да кажат каква е визията им пред нацията", посочи тя.

Партиите от РБ ще питат структурите си кой да е общият им кандидат за президент от 7-те номинирани. 

"Ще се направят необходимите стъпки, обсъждания, проучвания, за да може да се концентрираме за това, което най-много отговаря за желанието за профила за симпатизантите на РБ", посочи Кунева.

Бъдещият президент трябва да е със силен глас по многото важни външни политически теми, смята тя. 

"Това са трудни времена и трябва да се избира. Преди 10 години Европа беше в перфектно състояние, но сега са тежки времена и сега този президент трябва да е готов, да може да направи тежки избори", обясни лидерката на ДБГ.

Според нея кандидатите трябва да са известни колкото се може по-рано, за да има публично обсъждане. Тя смята, че това е в интерес на страната, но ако единствено РБ направи това, а всички други не направят тази крачка, това няма да е достатъчно.

Меглена Кунева отказа да разкрие кандидатите на ДБГ и посочи, че всички трябва да имат равен старт. Запитана какво ще стане, ако премиерът Бойко Борисов влезе в битката за "Дондуков" 2, тя отговори: "Това е решение, което се взима първо от премиера Борисов, а след това от неговата политическа сила. Това обсъждане предстои".

По повод българското председателство на ЕС, вицепремиерът обясни, че най-големите разходи са предвидени за строителство.

"За съжаление ние нямаме място, където да се проведе председателството. Някъде трябва да се съберат хората, които ще дойдат, за да открият председателството", посочи тя.

"Взе се решение да се поправи НДК, където ще бъде основната сграда, където ще се случи председателството. Взе се решение Вътрешният партиен дом, където е НС да се поправи голямата зала, което е много пари. Плюс Бояна, където е резиденцията, която правителството управлява. И така от всички средства, които се разходват се оказа, че ще имаме най-много средства по строителството", добави Кунева.

Тя уточни, че ремонтът на НДК ще струва 20 млн. лева, този на Бояна - 10 млн. лева, а най-скъпа ще бъде поправката на НС - 27 млн. Лева.

"Нищо лошо да си оправим сградите, но те са съотносими към българското председателство само 30 дни", подчерта Кунева.

Това, на което държи вицепремиерът е всички разходи за председателството да бъдат публични веднага и да бъдат известни и наблюдавани от началото до край.