fallback

Жители на Вакарел излязоха на протест срещу строежа на жп линия

"Този проект е преминал при пълно информационно затъмнение, което говори, че идеята е да се мине под къщите на хората", заявиха протестиращите

25.07.2016 | 07:59 Автор: Мария Аладжова

Жителите на населените места край Вакарел излязоха на протест тази сутрин срещу строителството на жп линия. По проект тунелът на отсечката трябва да мине под къщите в с. Плиовци.

Жителите на селото обаче заявиха, че не са знаели за проекта, както и че той може прекъсне водоподаването в района.

"Ние тук в този район и долу на Побит камък, тук всичките села сме на сонди и на кладенци. Опасността е дори потенциална - да се спрат води, да се замърсят води", обясни пред Bulgaria ON AIR жителка на Вакарел.

По думите ѝ прокетът застрашава и лесопарк "Побит камък", който преди години е създаден, за да спрат свлачищните процеси, а с прокопаването на жп трасето паркът ще бъде унищожен напълно.

"Този проект е преминал при пълно информационно затъмнение, което говори, че идеята е да се мине под къщите на хората, за да се спаси една концесия, която граничи с махала Плиовци, което означава, че там ще се добиват инертни материали за самия тунел. Другото голямо притеснение е, че Ихтиманска средна гора е най-богата в България на Уран, не знаем дали има проучвания, с това не сме запознати, и ако при копаенето на тунела се попадне на уранови находища, този уран ще се разнесе по махалите и ще застраши животите на една трета от българското население", алармираха още протестиращите.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback