България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тервел Пулев: Допинг скандалът в Русия е политически

"Когато някой е сбъркал, трябва да бъде наказан поименно, а не колективно", каза пред Bulgaria ON AIR боксьорът

22.07.2016 | 10:03
Тервел Пулев: Допинг скандалът в Русия е политически

На олимпиадата в Рио де Жанейро България ще бъде представена от 51 спортиста, като 42 от тях са участници в индивидуални дисциплини. 

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Тервел Пулев каза, че случаят около допинг скандалa в Русия е по-скоро политически, защото допинг издънки има от всяка държава. "Правилно е, когато някой е сбъркал, да бъде наказан поименно, а не колективно", каза гостът.

Той допълни, че допинг скандали има във всяка една държава и в много спортове, и не може да се конкретизира, че една единствена страна прави рецидив. 

По думите му е нормално да се очаква на олимпиадата да има провокации и терористични атаки, но и се надява местните власти да са взели съответните мерки. 

"Спортистите разчитат на мерките за сигурност. Спортистите си имат тяхната работа и мислят за нея", категоричен е Пулев. 

Той посочи още, че в бокса може да очакваме медали, но и от художествената гимнастика и леката атлетика също. Пулев припомни, че Габриела Петрова също беше наказана заради забранени медикаменти в спорта, но "щом е свалено наказанието, значи има някаква грешка", посочи той.

Относно олимпиадата в Рио тази година, Пулев сподели, че има 4-5 спорта, в които се очаква да се вземат медали.

"Стопроцентова гаранция няма никъде, още повече на олимпиада, но имаме надежди", заяви боксьорът. 

За състоянието на гимнастичката Цвети Стоянова Пулев каза, че се възстановява и е по-добре. Тази информация е по думите на брат й, сподели боксьорът. 

Пулев обясни, че психическият стрес се преодолява само с подготовка. "Един голям спортист е подготвен и психически, но човешката психика е крехко нещо и когато има проблеми в личния живот и трудности на спортния терен, нещата се натрупват", допълни още той. 

Пулев каза, че отказва да участва на олимпиадата в Рио. 

 "След олимпиадата през 2012 г. казах, че не съм сигурен дали ще участвам в Рио. Но фактите са такива, че към мен имаше неглижирано отношение, но и бях дистанциран от интересите на федерацията", обясни боксьорът.

По думите му е обидно да стигат да него различни квалификации. За начина на финансиране Пулев посочи, че държавата започва да финансира даден човек, когато постигне успех.

Относно своята кариера боксьорът сподели, че има реална възможност да участва на професионалния ринг, но не е взел това решение. 

Пулев каза, че в момента се наслаждава на живота, доволен е от себе си и се радва на страхотното си семейство.