fallback

Богослов пред Bulgaria ON AIR: В църквата има разделение!

Дионисий не е извършил сериозни нарушения, но трябва да отиде в манастир, настоява Венцислав Каравълчев

19.05.2016 | 08:22 Автор: Мария Аладжова

Самият факт, че кворумът, който трябва да решава разжалването на архимандрит Дионисий, се събира трудно, говори че позициите по въпроса са разделени. Има хора, които са "за" наказание, и такива, които се изчакват нещата да се оталожат от само себе си, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR богословът Венцислав Каравълчев. 

Според него случващото се в църквата е пряко отражение на процесите в българското общество.

"Църквата трябва да намери верния тон, за да се приближи до хората. Дълго време беше казвано, че църквата е една отживелица. Това промени манталитета на няколко поколения хора. Хората се замерят с някакви канони и правила. Нещата в църквата се превърнаха в нещо като българската политиката - всеки е компетентен, всеки знае кое е нарушение на канона и т.н.", поясни той.

По мнението на Каравълчев действията на архимандрит Дионисий не се явяват сериозно канонично нарушение на православието, а по-скоро случаят е бил преекспониран и подхранен от серията "гафове". 

Богословът обаче посочи, че "не е тайна, че зад Дионисий стоят много сериозни политически и икономически кръгове", което допълнително подхранвало разногласията в Светия синод.

Що се отнася до наказанието, което трябва да бъде наложено на архимандрита, Каравълчев коментира: "Редно е да се вземат мерки. Той е прекалено малък, трябва да му се даде възможност две-три години да прекара в някой манастир".

 

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback