България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът са изборите в Турция, отнасят го българите в чужбина

Социологът Кънчо Стойчев и Десислава Христова от "Гласувай без граници" с коментар по темата пред Bulgaria ON AIR

18.05.2016 | 08:16 Редактор: Тодор Петров
Проблемът са изборите в Турция, отнасят го българите в чужбина

Проблемът на нашите политици е, че вместо да назоват директно проблема с изборите в Турция, те се опитват, галейки думите, да сложат всички под един знаменател. Това не е проблем само на Патриотичния фронт, а на всеки българин. Бойко Борисов трябва да стане и ясно да каже, "Няма да търпим външна намеса" и да стане ясно, че България никога няма да гласува за приемане на Турция в ЕС.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR социологът Кънчо Стойчев, в контекста на промените в Изборния кодекс и наложеното президентско вето. Той подчерта, че България не се меси във вътрешните работи на нито една своя съседка. Стойчев определи изборния процес в Турция, като недопустим и заяви, че съседката ни не покрива минималните изисквания за демокрация. 

Според Десислава Христова от инициативата "Гласувай без граници", политическите сили показват мускули на президента.

"Партийните договорки се оказаха по-важни от решението на Правната комисия за наложеното президентско вето. Вече месец продължава политическият фарс, който ще отвори кутията на Пандора. Не може да говорим за национална сигурност през Изборния кодекс и това да става с ограничаване правата на някой, който живее и гласува в чужбина. Не може и да се говори само за намесата на Турция, трябва да видим и тази от страна на Русия, както и други държави", коментира Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кънчо Стойчев подкрепи нейното мнение и добави, че принципният въпрос е охраняваме ли правата на българските граждани. Той обясни, че има секции в Турция, в които 100% от гласовете са в една посока. Социологът определи турския президент Реджеп Ердоган за диктатор, а партия ДОСТ за негова маша. 

Кънчо Стойчев е категоричен, че е заблуда мнението, че българите не гласуват. 

"Това е лъжа и не отговаря на статистическите данни. Ниският процент се дължи на фалшивите списъци и "мъртвите души". Това са хора, които от 15-20 години не са в България, някои са починали. В България има не повече от 5,5 млн. души, които имат право да гласуват. Няма политическа воля за справяне с този проблем", коментира още социологът.

Вижте видео с целия разговор по темата: