България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До работа с колело – удобно ли е?

София не е европейска столица на велосипедистите, смята Иво Делин от Сдружение "Велоеволюция"

03.05.2016 | 09:45 Редактор: Мария Аладжова
До работа с колело – удобно ли е?

София не е най-европейската столица по отношение на велоалеите, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Иво Делин, председател на Сдружение "Велоеволюция".

Той обаче вярва в добрата кауза на велосипедистите - за по-чист въздух и по-малко задръствания, и именно заради това през 2013 г. организацията стартира инициативата: "До работа с колело".

"Инициативата вече е на 4 години, преди това през май правихме велошествие, за деня на ходене на работа с колело. Решихме, че инициативата трябва да е национална, трябва да е цял месец, не да се органичаваме само до София и до един ден. Затова направихме приложение, което е налично в интернет, в което всеки да си отбелязва колко километра е карал за дадения ден от месеца. С това правим една класация, за да видим по колко средно карат хората и колко често", поясни Делин.

"Повечето от работодателите не възприемат идеята - техните служители да ходят на работа с колело, и не я стимулират. Но има фирми, които мислят за това и правят нужните подобрения в офисите или извън тях за хората", добави той.

Според него най-ефективния начин да бъдат стимулирани хората да се предвижват с велосипеди, вместо с коли, е да бъде създадена кампания на национално равнище, както и данъчни облекчения за велосипедистите.