България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Теодосий Спасов прави живота интересен, като смесва различни стилове в музиката

Кавалът може да се съчетае еднакво добре със симфоничен оркестър, с джаз комбо и с поп музиката, разкрива музикантът

21.04.2016 | 11:22 Редактор: Мария Аладжова
Теодосий Спасов прави живота интересен, като смесва различни стилове в музиката

Най-виртуозният кавалджия на България Теодосий Спасов ще бъде част от големия концерт "Балканса треска" на 11 май в зала 1 на НДК. 

Музикалното събитие ще се проведе под диригенството на Кристиян Ярви, а в него ще вземат участие и китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър и от Смесения хор на БНР.

Самият Теодосий Спасов е автор на много от народните композиции, по които е работел заедно с БНР:

"Това е нашата българска музика, така както я усещам аз, е поднесена на моите съвременници днес. Хубавото на българската народна музика е, че тя е свързана с народните танци. Те пазят стойността на инструменталната музика. Напоследък има доста клубове за народни танци вместо фитнес", разказа той.

"Оказа се, че кавалът е доста съвършен и универсален инструмент. Той е от флейтовете инструменти, по целия свят могат да се срещнат подобни. Но нашата школа е дълбоко тракийска в свиренето на този инструмент. Неговият звук може еднакво добре да се съчетае със симфоничен оркестър, с джаз комбо, с поп музиката...", обясни виртуозът, като добави, че той смесва всичките тези стилове в едно, "за да му е по-интересен животът".

Цялото интервю с Теодосий Спасов вижте във видеото: