България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Славов: Важно е да разберем каква е била задачата на "Аликс Партнърс"

Разсекретяването на доклада за КТБ е трябвало да се случи по-рано, смята депутатът

15.04.2016 | 08:14 Редактор: Мария Аладжова
Петър Славов: Важно е да разберем каква е била задачата на

Решението да бъде разсекретен докладът на одиторската фирма "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ е закъсняло, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Петър Славов от РБ.   

"Забавянето най-вероятно се дължи на нежеланието на Фонда и на синдиците да обявят по-рано доклада и така се стигна до тази законодателна инициатива. Ние в рамките на парламентарния контрол може би имамe 6-7 въпроса зададени по тази тема и всеки път отговорът е един и същ - че тази информация е конфеденциална", поясни Славов. 

Той изрази надежда, че докладът ще стане публичен и в оригиналния му вид, на английски език. 

"Стана ясно нещо друго в хода на цялото това настояване да стане публичен. Много важно е да разберем каква е била задачата към тази компания. Това бяха двете основни предложения, които бяха направени в рамките на този законопроект - допълнително да бъде оповестено какъв предмет има договорът със разследващата компания, в какви срокове е трябвало той да бъде приключен. Има ли наистина клаузи за неустойки и какви са те", продължи Славов.

По думите му нееднократно е настоявано докладът на "Аликс Партнърс" да бъде изпратен и в прокуратурата, искането обаче срещнало отпор поради клаузи за конфеденциалност.

Според Славов редица институции са наблюдавали КТБ и вероятно са предполагали каква ще бъде развръзката: "Тук опираме до банковия надзор. Аз не виждам как няма да е било ясно на БНБ за процесите в КТБ. Така или иначе това е компетентния надзорен орган, който може да изисква информация, може да прави проверки. Аргументът, че само подуправителят на банковия надзор е знаел, ми изглежда несериозно. Там очевидно редица слабости са били допускани и толерирани през годините, за което се надявам новото ръководство да е взело адекватните мерки и това повече да не бъде допуснато да се повтори", заяви той.

Целият разговор - във видеото!