България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българин да се наричам... възражда родолюбието

Желаещите да се включат могат да изпращат снимки и видео на паметници в платформата мРепортер в Dnes.bg

01.04.2016 | 13:18 Редактор: Вероника Цветанова
Българин да се наричам... възражда родолюбието

Българин да се наричам… стартира новата кампания на водещия новинарски сайт Dnes.bg, с подкрепата на Bulgaria ON AIR, с цел повдигане на патриотичния дух и представяне на богатството на българската история. 

"Никак не ми се иска след 10 години младите хора да не знаят кои са Левски и Ботев", разказа в Сутрешнея блок Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Още по темата

Той посочи, че в кампанията ще вземат участие Dnes.bg и Сутрешният блок на Bulgaria ON AIR, а чрез платформата мРепортер читателите на водещия новинарски сайт ще могат да изпращат снимки и видео на паметници от всички населени места в България, а и по света, където има кътче с българска история. 

Зрителите на Сутрешния блок имаха възможността да видят първото клипче, снимано с дрон, което е на паметника на Христо Ботев от Калофер. 

"Знаем, че с този паметник имаше много драми. Поради подпочвени води, той започна да пропада. Министирството на културата обещаваше, че ще отдели средства, но аз не виждам нещо да се е подобрило. Това все пак е историята ни", настоя Желев.

Главният редактор на Dnes.bg призова всички хора да забравят националистическата реторика, да възродят патриотизма в душите си. 

Златко Желев отправи апел към Министерството на културата и Министерството на туризма да подкрепят кампанията и добави, че идеята е тя да продължи цяла година.

"Инициативата ще има и конкурсен характер. За най-хубавите, най-гледаните, най-шарените материали са подготвени награди", каза той. 

Прогнозите са кампанията да се превърне в национално събитие, а от снимките, които читателите са изпратили, на база на това, което са заснели из границите на България и по света, да се състави една интерактивна карта на културно-сторическите ни паметници.