България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Концентрация не означава картел, отсече Томислав Дончев

Вицепремиерът коментира новия Закон за обществените поръчки пред Bulgaria ON AIR

22.03.2016 | 09:59 Редактор: Луиза Божинова
Концентрация не означава картел, отсече Томислав Дончев

Не бъркайте концентрацията с картела. Това, че има 5-6 големи компании, които често печелят обществени поръчки все още не означава, че има картел.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR в отговор на въпрос дали има картел в обществените поръчки. Дончев допълни, че ако някой има сигурни данни в тази посока, той би го насърчил да бъдат предоставени на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

На въпрос дали обаче може да се докаже наличието на картел, Дончев заяви, че в сравнение с пазара на горивата, където вече тече разследване за картел, в обществените поръчки едно такова доказване е още по-трудно.

"Новият закон безспорно е по-добър от стария", категоричен е вицепремиерът по отношение на новия Закон за обществените поръчки. "Той отразява и опита, който е натрупан на европейско ниво, отразява и опита, който имаме в България - хубав, добър или травматичен, защото имаме и единия, и другия."

По отношение на критиките към закона Дончев каза, че в българската политика се приказва какво ли не, включително се говорят и глупости.

"Много често всеки коментира неща, от които нищо не разбира. Критики по Закона за обществените поръчки е вярно, че имаше, включително и в пленарна зала, но нито една от тях не беше основателна", смята Дончев.

"Да търсим в закона единствената гаранция, че възлагането по реда на Закона за обществените поръчки ще бъде винаги чисто, красиво е нелепо. В крайна сметка, за да имаме едно добро възлагане, където парите се харчат по най-добрия начин има значение как се спазва законът и как работи контролната система", категоричен е вицепремиерът.

"Старият закон беше кърпен множество пъти. От толкова много кърпене и наслагване на текстове, отразявайки волята на различни парламенти, той беше станал кръпка върху кръпка. Факт е, че беше труден за ползване, объркваше и самите възложители", каза Томислав Дончев. "Никога не забравяйте, че при възлагането имате суверенната воля на възложителя, който поръчва това, което иска да получи. И когато той не е много сигурен в това, което иска да получи, когато това, което иска да получи е на малко по-висока стойност или когато има вътре неяснота и имаме зърно, което може да покълне и от него да стане един голям порок."

На въпрос дали ще има наказани по високите етажи на властта, ако се докажат нарушения в обществените поръчки, вицепремиерът каза, че ако някой е допуснал нарушение или е направил грешка и от нея произлиза щета, и то финансова - всеки трябва да носи отговорност.

"Освен всички нови контролни мерки, които ще предложим, разработваме и нови санкционни механизми, защото практиката показва, че някой става по-добър, когато след всеки път, когато греши последват наказания", посочи Дончев.

По отношение на това дали има противоречия в партия ГЕРБ, Томислав Дончев е категоричен, че вътрешни противоречия няма.

 

Цялото интервю вижте във видеото: