Обществените поръчки са спрени законно, отсече Борисов

По думите на премиера - неустойки няма да бъдат плащани

01.03.2016 | 10:47 Редактор: Луиза Божинова

Неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спирането е направено по законен начин, категоричен бе премиерът Бойко Борисов. 

"За автомагистрала "Струма” се е явила една фирма, която сега обжалва, но изобщо никога не се е занимавала със строителство. Предполагам, че това е отмъщение. Ние, законосъобразно, така както казва закона, сме спрели и чакаме да минат процедурите", категоричен е той.

Преди седмица правителството спря множество обществени поръчки заради бездействие на възложителите. Сред прекратените проекти са: изграждането на две отсечки от автомагистрала "Хемус", строителство на отсечка от автомагистрала "Струма" преди Кресненското дефиле, за новите лични карти и за почистването на летище "София". Друга голяма обществена поръчка, която ще се прекрати, е свързана с Югозападното държавно предприятие. 

"По автомагистрала "Хемус”, когато прогнозната скорост е 140 км/ч, радиусът на завоите е 5 км и тя се удължава. Когато между двете мантинели има 3 метра платно, тя става по-широка. Сега я събираме и това автоматично намалява скоростта от 140 км/ч на 120 км/ч. Вече няма да има нужда от тунели. Ще я направим и поне 100-150 млн. лв. ще ни останат”, посочи премиерът Борисов. Той допълни, че може да се отчете като грешка, че е търсена проектна скорост от 140 км/ч. 

На въпрос чия е грешката, Борисов отговори: "На тази агенция, която е подготвяла проекта. Мисля, че е по-добре планината да бъде мината със 120 км/ч, което ще ни спести пари. Не е нужно да ускоряваме скоростта точно в планината”.