България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е истината за смъртта на палестинеца Омар Зайед?

Посланикът на Палестина у нас н. пр. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух и семейството на загиналия мъж - ексклузивно пред Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 10:21 Редактор: Ирина Георгиева
Каква е истината за смъртта на палестинеца Омар Зайед?

Все още няма яснота за убийството на палестинския гражданин Омар Зайед в Палестинското посолство в София.

Убийството на Омар Зайед е в резултат на това, че израелската окупация продължи да го преследва, потвърди тезата си в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът на Палестина Н. Пр. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух. 

Посланикът изказа още веднъж дълбоки съболезнования по повод мъченическата гибел на Омар Зайед. По думите му за всички това е трагедия.

"Според нас изцяло от начало до край виновен за случая е израелската окупация. Защото ако нямаше окупация през 1967 г., той не би извършил въоръжена операция на съпротива през 1986 г., след което не би бил осъден доживот и не би бил избягал и не би дошъл тук, където отново да продължи да бъде преследван. И не би загинал с такава мъченическа смърт в онзи черен ден", коментира негово превъзходителство д-р Мадбух.

Още по темата

От самото начало на този случай, Палестинското посолство в София положи всички усилия в контактите си с българските власти да отменим постановлението за задържане на Зайед, заяви посланикът. Той заяви, че са положили сили, за да осигурят всичко "за сигурен коридор за извеждане към сигурна страна.

"Но българските власти категорично навсякъде ни отговаряха, че този въпрос трябва да мине през българското правосъдие и той трябва да мине през него", поясни дипломатът.

Правени са стъпки в тази посока, уточни д-р Мадбух.

След като станал инцидентът със Зайед, в Палестинското посолство е пристигнала делегация от страната му, за да се провери случая.

"В състава на палестинската делегация влизаше зам.-министърът на външните работи на Палестина. Това беше политическа делегация. Имаше представител на палестинския национален съвет - това е палестинският Парламент в изгнание и той беше представител на Народния фронт за освобождение на Палестина. Имаше и представител на палестинските служби за сигурност, а тук в България, в състава на делегацията беше приобщен и братът на мъченически загиналият Омар, Кашиф Зайед. Комисията изслуша показанията на всички служители на посолството тук на Палестина, както и на семейството на загиналия, както и на някои представители на палестинското землячество тук. В последствие представи официалния си доклад лично на президента Махмуд Абас", коментира посланикът.

Негово превъзходителство д-р Мадбух заяви, че не знае какво съдържа окончателният доклад. По думите му докладът не е показан на никой, той принадлежи на Комисията и съответно на президента, на когото е бил представен. 

"След това президентът на Палестина Махмуд Абас делегира в България помощника на главния прокурор на Палестина, за да продължи със самото разследване такова, каквото би трябвало да се проведе като криминално разследване, защото първата делегация имаше в известен смисъл политически характер", уточни посланикът.

"Помощникът на главния прокурор на Палестина извърши много интензивни следствени действия. Той се срещна с всички служители в посолството, с членове на семейството на мъченически загиналия Омар, с представители на палестинското землячество, както и с градския прокурор на София. Своите изводи ще представи на главния прокурор на Палестина. Всяко едно разследване е въпрос на следствена тайна и не ми е казал дори какви показания са му дали служителите в посолството. Той не ме позна с никава част от следствените показания", отбеляза д-р Мадбух.

Ролята на Палестинското посолство беше да осигури всичко, което му е необходимо за успешно осъществяване на задачата му.

"Най-напред очакваме окончателните резултати от работата на българските следствени органи и окончателната експертиза. Защото още в първите часове, след като стана ясно за инцидента лично аз позволих и дадох разрешение на следователите и българските следствени органи да влязат и да работят на територията на посолството. Те извършиха голяма по обем работа и ние вярваме, че българските следствени органи ще ни запознаят с резултатите от работата си", припомни д-р Мадбух. 

Посланикът потвърди, че тялото е местено. "Обадиха ми се малко след 7:00 часа сутринта. Казаха ми, че Омар се намира в задната част на сградата на посолството, че е бит. Изобщо не ми дойде на ум, че се намира в толкова опасно състояние. Така че първото нещо, което казах на служителите си е незабавно да се обадят на Бърза помощ и в никакъв случай да не позволяват на полиция да влезе и да го вземе, защото лично аз нямаше как да си представя, че се намираше в толкова тежко състояние. Представях си, че някой му е нанесъл някакъв бой, очаквах да има повод той да бъде изведен от посолството и съответно предаден на някого", разказа той.

"Затова и казах също така да се обадят и на няколко палестински лекари, които работят тук в София, така че да има някакъв контрол над евентуално лекарско решение от страна на Бърза помощ, че той трябва да бъде транспортиран в болница. Мисълта ми беше, че той не трябва да напуска по никакъв начин посолството, за да попречим на всякаква възможност да бъде изведен и предаден", уточни д-р Мадбух. 

В Палестинското посолство няма въоръжена охрана и не е имало. Охраната на посолството е в задачите и прерогативите на приемащата страна, вметна посланикът.

"Струва ми се, че преди 5-6 години ни уведомиха, че МВнР и специализирани органи са извършили проверки и проучване. Те са определили посолството, които не са били обект на никакъв инцидент през последните 20 години и тогава беше свалена охраната от тези посолства.  Тя беше заменена с патрулни коли. Не смятам, че е нормално. Ние специално имаме изпратени ноти, в които обръщаме внимание, че сме държава под окупация и оттогава настояваме за възстановяване на охраната", добави той.

Изчакваме българската експертиза, след което българското ръководство ще вземе своето решение, коментира още д-р Мадбух. 

"В онази ситуация, предположих, че става дума за някакво нападение, което да ни принуди да го предадем. А от гледна точка, че един лекар от Бърза помощ идва без да знае за какво става дума и без да е в течение на политическата страна на въпроса, може да каже просто, че този човек трябва да бъде транспортиран в болницата без това да е необходимо. Това искахме да избегнем", подчерта още веднъж д-р Мадбух. 

Палестинското посолство е поискало да му бъдат предоставени всички резултати от следствените действия на българските органи, но градският прокурор на София им е казал, че това трябва да стане с официално искане от страна на Палестинската прокуратура. 

"Ще има писмо от главна прокуратура на държавата Палестина до българската главна прокуратура. Очакваме днес или утре да получим това писмо", информира той.

Същевременно и семейството на Омар Зайед очаква експертизата за смъртта му.

"Чакаме експертизата вече три седмици и няма такава експертиза, която толкова дълго време да продължи. Питахме. Има различни лакари отвън и тук. Те ни казаха, че няма такъв дълъг период, който да бъде за такава експертиза. Търсим и чакаме истината за цялата публика. Следващата стъпка ще бъде да потърсим съдействието на европейски институции. Ние очакваме от България справедливост и той е баща на три български деца. Очакваме малко или много да ни подкрепят. Искаме истината", заяви съпругата на починалия Зайед.

Семейството на починалия смята, че "Мосад е направил това нещо, защото нито една страна няма интерес в случая, в който да го ликвидира".

Десислава Атанасова, близка на семейството, е била в Палестинското посолство в деня на инцидента. "Това, което ме впечатли е, че полицията не беше допусната вътре в самото посолство. Според мен това е пречка за разследване на случая. Другото нещо - Омар е бил преместен отвънка от мястото на произшествието. Предполагам, че трябва да обърна внимание на това нещо. По принцип по нашите и всички международни закони човек, когато се намира в такова състояние не трябва да се мести. Това е абсурд просто, човек да го премести", спомня си тя.

По думите й и линейката, която е била извикана е имало само един доктор, "с много малка линейка, която не знам дали можеше да се намеси с някаква помощ на човека, който се намира вътре и дали са му дали нужната помощ вътре".

Чуйте целия разговор в следващото видео: