България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво представляват "червените нови"?

Астрофизикът Александър Куртенков наблюдава през телескопа на връх Рожен рядкото явление

16.03.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Какво представляват

Червените нови представляват сливането на две звезди. Това обясни астрофизикът Александър Куртенков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Това е доста конкретен, технически въпрос, който може да се обяснява много, но така е най-просто казано. При това сливане гравитационната енергия, връзката между тях, постепенно се натрупва и се превръща в енергия на взрив", уточни Куртенков.

Още по темата

Той обясни и как е започнало неговото изследване върху "червените нови" и как всъщност е станал свидетел на явлението.

"Не съм обикалял с двуметровия телескоп, за да търся избухвания. Всъщност руски астрономи обявиха такова избухване и ние направихме продължителни изследвания - в началото с Роженския телескоп, а после установихме цяла колаборация с 20 астронома от чужбина с големи телескопи", поясни той.

Астрофизикът посочи, че все още продължава да следи обекта. По думите му той е интересен, защото е доста рядко избухване.

"Първото е наблюдавано през 1988 г. от съвременни астрономи. Сега се предполага, че още 1670 г. са наблюдавани сходни избухвания с просто око по онова време. През XXI век са добре наблюдавани достатъчно такива и добре изследвани, така че да се отделят като отделен клас. Тези обекти са прекалено малко, за да има единна теория за тях", добави той.

Астрофизикът не е изненадан, че теорията на Айнщайн за гравитационните вълни се е потвърдила. 

"Много хора пропускат реалната стойност на това откритие. Принципно общата теория на относителността на Айнщайн е доказана в голяма част от своя обсег, нали тя е разширение на Нютовата механика, тоест елементарните взаимодействия, които виждаме всеки ден в ежедневието си. Много хора очаква това да се случи", коментира той.

"Реалната стойност на това откритие е, че досега в цялата си човешка история ние сме наблюдавали Космоса, използвайки информацията от светлината, която получаваме от него - дали това ще е светлина от видимата област или друг вид електромагнитни вълни, досега винаги сме изследвали Космоса, благодарение на второто", добави той.

Ако започнем да съдим за физични параметри на космически обекти, благодарение на гравитационни вълни, това ще бъде нов начин за изследване на Космоса, обясни експертът.