България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спасяването на българските евреи е акт на любов

Номинация на БПЦ за Нобелова награда за мир издига авторитета й в световен мащаб, убеден е митрополит Антоний

14.03.2016 | 13:56 Редактор: Анисия Иванова
Спасяването на българските евреи е акт на любов

Израел номинира църквата ни за Нобелова награда за мир. Това е в отговор на великия акт на християнска любов – спасяването на българските евреи, което са проявили водачите на БПЦ в лицето на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Те не са се поколебали в едно сложно време да нарушат всички закони, за да спасят българските евреи от лагерите на смъртта и застават твърдо зад тях, водени от посланието и призивът на Господ Христос, че никой няма любов по-голяма от тази да положи душата си своите ближни.

73 години по-късно след този акт на християнска любов идва и инициативата от потомците на българските евреи БПЦ да бъде номинирана за това дело, каза митрополитът.

Той припомни, че преди няколко години Екзарх Стефан и патриарх Кирил са провъзгласени и за праведници на света пак от еврейската общност, защото "благодарността в сърцата на тези хора е надрелигиозна".

Според него тази номинация издига още повече авторитета на БПЦ в световен мащаб.

"В момента обществото ни и цялата държава живее в бурно време, това не може да подмине и църквата.
Днес има голяма криза на морални ценности и БПЦ няма как да стои безучастна. Тя заема своето достойно място и позиция в обществения живот", каза още Антоний.

По думите сега е моментът, в които БПЦ трябва да има водеща роля в обществения живот, защото при липсата на авторитетите и отричане на всичко в държавата, църквата трябва да изрази своята позиция, защото тя е водена от любовта към българския народ.

Той призна, че българската църква е длъжник на обществото. "Длъжници сме на младото поколение и затова непрекъснато настояваме да бъде въведен предметът религия в училище. Децата са бъдещето на нашата нация, а нация се изгражда с религиозно и морално възпитание", каза той.

Той разказа и за Западно- и средноевропейската епархия, която води от 2 години.

"Затворихме кръга на нашата грижа за нашите сънародници в Германия не само в духовен, но и социален аспект с откриването на кризисния социален епархийски център. Седмично по 20-тина души живеят там, хранят се, грижим се за тях и връщаме в България, защото животът далече от родината не е за всеки и е труден", допълни митрополит Антоний.