България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причините за иманярството - най-вече социални

"Бедният човек е разрушител", коментира проф. Валери Стефанов пред Bulgaria ON AIR

09.03.2016 | 12:56 Редактор: Василия Пейчева
Причините за иманярството - най-вече социални

Иманярството е един социален феномен, с който държавата не може да се справи много дълго време. Една част от бъргарското населението се препитава по този начин и причините за това са най-вече социални. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Валери Стефанов, който е председател на Съюза на колекционерите.

"Ако хората от селата, където има културни обекти, не живееха със 100-200 лева, щяха да бъдат други. Щяха да имат друго отношение към културното наследство. Един беден човек е разрушител, психиката му е разрушителна", коментира проф. Стефанов.

Той допълни, че Законът за културното наследство има намерението да пресече това варварство, но това не се случва на практика.

"Човек, който притежава археологически обект, подлежи на затвор между 4 и 6 години. Един римски пирон да притежаваш и отиваш в затвора, но нещата не стоят явно по този начин", даде пример проф. Валери Стефанов.

Според проф. Николай Овчаров има два вида иманяри. Едните са "машинкаджиите" с детекторите за метал, а другите са "златарите", които по знаци и карти правят изкопи.

Вторите проф. Николай Овчаров определи, че имат "психическата болест" и са особено опасни, защото разрушават паметниците на културата.

Проф. Валери Стефанов коментира и пазара на фалшификати у нас.

"Освен монети, се фалшифицират и картини. България е страна, която зарежда пазара на фалшификати и у нас, и в чужбина", каза проф. Стефанов.