България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуството и религията са съхранили българския дух по време на робство

Постоянно трябва да показваме, че сме българи и че държим на историята, а не само на националните празници, заяви Стойко Пеев за Bulgaria ON AIR

04.03.2016 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Изкуството и религията са съхранили българския дух по време на робство

Страната ни е прекрасна, но нямаме държава. Тази теза защити актьорът Стойко Пеев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Хан Аспарух е създал България преди 1335 г. по такъв начин, че да оцелее и до днес, отбеляза той.

"Една сграда е толкова по-здрава, колкото по-здрави са основите й. Значи основите на държавата ни са поставени правилно. Оттам насетне през годините за съжаление явно има нещо, което не е наред", смята Пеев.

Още по темата

Актьорът не смята, че той е човекът, който да говори за тези неща, но според него българите са достигнали до духовна нищета.

"Остава да се надяваме, че преодолеем тази духовна нищета и ще тръгнем напред. В момента общо взето хората на изкуството са оставени на опашката. Почти никой не се интересува от нас", добави той.

Пеев смята, че българският дух по време на робство се е съхранил, благодарение на две неща - на изкуството и на религията.

"В днешно време религията не е толкова силна, така че остава изкуството, но явно хората, които ни управляват не го разбират. За съжаление", коментира той.

Една историческа продукция е много по-скъпа от една съвременна, обясни Пеев. По думите му при втората - вадиш камерата на улицата и снимаш, докато при първата трябват костюми, реквизити, което струва много пари.

Това е въпрос на държавна политика, каквато нямаме, заяви той. Според него, ако имахме такава - парите нямаше да са проблем.

"Аз съм актьор в Българска армия и ние държим на тези традиции. Преди два дена започнахме репетиции на "Тайната вечеря на Дякон Левски". След като 4 години играем "Железният светилник" при изключителен успех при пълни салони - само в Бургас сме го играли 8 пъти, значи българският народ, зрител има нужда от подобни теми. Има нужда националният дух и самосъзнание да бъдат подплатени с изкуство", подчерта Пеев.

Трябва да се поставят точните заглавия, заяви актьорът. Според него постоянно трябва да показваме, че сме българи, че държим на историята си и никога няма да я забравим, а не само на националните празници.

"Кое ни разделя? Вижте колко партии има в България. Всеки дърпа чергата към себе си, всеки има роднини, обкръжение. В един момент тези хора се оказват разделени - познавам хора в едно семейство, които са симпатизанти на различни политически партии и кавгите им тръгват на политическа основа", смята Пеев.

Ако Хан Аспарух беше жив днес, щеше да постави въпроса "Докога така няма да имаме държава? Щеше да извади сабята и да постави нещата в ред", заяви Пеев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: