България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

400 затворени джамии у нас: Бежанци напират, но какво ще проповядват в тях?

Проф. Недим Генджев: Щом ДАНС разследва в Пазарджик значи има нещо нередно там

29.02.2016 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
400 затворени джамии у нас: Бежанци напират, но какво ще проповядват в тях?

Има нещо нередно в джамията в Пазарджик, щом ДАНС  я разследва, коментира професор Недим Генджев, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет на мюсюлманското изповедание в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Щом ДАНС взема отношение към тях, явно по време на проповедите им са пропагандирали джихад. Но какво означава джихад? Джихад има два смисъла - те влагат смисъла с борбата. Докато джихад това е да се прибориш вътре в сърцето си с онези желания, които ги е забранил Корана", поясни той.

Според обвинението проповедникът Ахмед Муса и съмишлениците му са събирали дарения за "Ислямска държава", възхвалявали са "свещената война" и са проповядвали религиозна омраза.

Още по темата

Съпругата на Ахмед - Светла Димитрова не отрича, че през джамията "Абу Бекир" преминават доста чужденци. Тя обаче категорично отрече пред Bulgaria ON AIR, че Муса е проповявдвал война. По думите й това е една голяма лъжа и определи Ислямска държава като "огромна секта".

"Ахмед Муса не е виновен за нищо. Той е много чист човек. Това го знае и ДАНС, и цяла България. Нали Ви казвам той е черната овца. Има много лъжи в акта, в който го обвиняват. За една книга върви обвинението и че е вдигнал пръст. Трудно им е да го разберат. Това е единнобожие. Аллах е един. Това ни е вярата", заяви тя.

Димитрова направи коментара преди да влезе в пазарджишката съдебната зала в петък. Тя определи "Ислямска държава" като "огромна секта".

"Как ще приемаме действията на Ислямска държава", попита тя.

Проф. Генджев коментира облеклото на Димитрова по време на интервюто. Тя беше покрита с черна бурка, под която се виждаха само очите й. Дори ръцете й бяха покрити с ръкавици.

"В България сме мюсюлмани сунити ханефи. Жените ни могат да носят кърпи, които да не показват косата. Тоест открито лице и ръце. Докато тези на жената на Ахмед Муса бяха покрити", заяви той.

В момента у нас има 400 джамии, които са затворени и не работят, посочи проф. Генджев. Той се опасява, че бежанците, които влизат в България може да отидат точно в тези джамии и да започнат да проповядват нещо, което не е в рамките на исляма.

Проф. Генджев използва ефира на Bulgaria ON AIR, за да предупреди ДАНС, че главният мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи и хората около него дължат над 3 млн. и половина на НАП.

"Мустафа Алиш Хаджи и около него Висшият духовен съвет, нито един от тях няма жилище в България и се канят за бягат. Затова от вахъфските имоти гледат да приберат всичко", посочи още той.

Запитан дали трябва да бъде разследвано мюсюлманското вероизповедание, проф. Генджев отговори така:

"Знаете ли, че съдия Цветан Ценов се самоуби? Или самоубиха ли го? Този, който ги регистрира знаете ли го? Първо има три възбрани за регистрация на мюсюлманското вероизповедание, докато не приключи едно друго дело на ВКС. Сезирано е, че има възбрани и не трябва да се регистрира. Въпреки това докарват един млад 39-годишен, който е съдия по наказателни дела. Единствената задача, която е изпълнил е да регистрира Мустафа Алиш, въпреки забраната и след 3 дена да се самоубие".

Делата в Пазарджик сами по себе си говорят дали има радикален ислям в България, посочи още той.

Временна парламентарна комисия, която да следи дали има намеса във вътрешните ни работи от страна на Русия и Турция

Няма смисъл от създаването на парламентарна комисия, която да следи дали има намеса във вътрешните ни работи от страна на Русия и Турция, заяви професор Недим Генджев. Според него създаването й е свързано с харченето на излишни пари.

"Точно намеса ... първо Русия ни е освободила и няма спор. Това е исторически факт. Мислите, че България печели от ембаргото срещу Русия - не. Живял съм и съм работил в Шумен. Всяка седмица 300 вагона от Булгарплод от Родопа заминаваха за Съветския съюз. Наскоро бях пак в града и разбрах, че нито един вагон не заминава.

Проф. Генджев прогнозира, че България си "отива и се обезлюдява"

"Вие знаете ли, че по селата са останали само възрастни хора. Това ли е България, за която мислим? За какво ни е тази Комисия като знаем, че България си отива. Страната се обезлюдява", поясни той.

Влизането в ЕС не ни донесе нищо добро, смята проф. Генджев. Той припомни, че България по времето на Тодор Живков е била 9 млн. души, а сега сме 6 млн.

Иван Костов направи добро на мюсюлманите в България като даде лиценз на английската гимназия, посочи проф. Генджев. Той поясни, че в нея цялото обучение е безплатно, но за съжаление няма деца, които да се обучават в нея.

"Когато директорът ми се обади тази година и каза, че има само 6 деца, обиколих всички села - там само възрастни хора. Няма деца. Заминали са с родителите си на Запад", коментира още той.

Според доклад, изготвен от проф. Генджев ромите в България през 2030 г. ще бъдат 50+1%.