Отвод на съдии в Пазарджик по делото с Иван Евстатиев

Магистратите отказаха да гледат делото, защото познавали обвиняемия лично

25.01.2016 | 16:20 Редактор: Мария Аладжова
Отвод на съдии в Пазарджик по делото с Иван Евстатиев

Още по темата

15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд отказват да гледат мярката за неотклонение на бишвия кмет на Стрелча, предаде БНР. Иван Евстатиев е обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче.

Заради отказа на съдиите насроченото за вторник дело няма да се състои. Върховният касационен съд трябва да определи новия състав на магистратите, които да разгледат обжалваната мярка.

Евстатиев е бил прокурор в Пазарджик, адвокат в местната колегия и кмет на града, поради което съдиите са били в близък контакт с него. Поради тази причина магистратите са отказали да гледат делото за промяна на мярката в постоянен арест, тъй като искат да избегнат съмнения за пристрастност.

На 19 януари съдът в Панагюрище остави Евстатиев в ареста с мотива, че той може да повлияе на досъдебното разследване или да се укрие. По думите му контактът с момичето е бил доброволен.

Според обвинението обаче доказателствата сочат, че момичето се е намирало в безпомощно състояние след употреба на голямо количество алкохол. Заключението на съдебно-медицинската експертиза сочи, че контактът не е бил доброволен, тъй като по тялото на ученичката са установени травми, типични при силово посегателство.

Майката на изнасиленото момиче е била секретарка на Евстатиев, докато е бил кмет на Стрелча и той отлично е познавал момичето, пише "24 часа".