България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пенсионирани чантаджии взимат и заплата, и пенсия от МВР

Реформата в МВР - възможна с компромиси и диалог, обявиха експерти за Bulgaria ON AIR

05.02.2016 | 10:19 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Нито един от симптомите за реформа в МВР не е налице, а именно парите, кадрите, които ще я правят и плана, по който ще е правят. Това заяви бившият председател на Комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му основната съпротива срещу реформата идва от хората, които стоят на бюрата във вътрешното ведомство.

"Те консумират 60% от бюджета работна заплата на МВР. Те са с най-високите рангове, с най-високите заплати. Те не излизат на улицата. Респективно те нямат интерес от каквато и да е реформа. Лошото е, че те са свързани със сегашните управляващи", поясни Спасов.

Още по темата

Пенсионирани полицаи-чантаджии взимат едновременно заплата и пенсия, съобщи Спасов. Той отбеляза, че лично познава такива хора и поясни причините за битовата престъпност.

"Например разследващите полицаи постоянно са дърпани да ходят и на охранителни мероприятия, на границата, да опазват НС, любимите управляващи, а междувременно всеки от тях има по 30-40 дела на месец, по които трябва да извърши разследване. Ясно е, че това практически не може да се случи при този недоимък на време и на кадри. Другият фактор е, че има непопълнени бройки за полицаите, които са на терен, а в същото време т. нар. чантаджии пращят. Има много данни, че сегашното правителство и министър Бъчварова връщат пенсионирани полицаи-чантаджии, които взимат едновременно заплата и пенсия. Познавам лично такива хора", заяви Спасов.

Няма кой да я свърши, няма с какво да я свърши - така Спасов коментира дали реформата в МВР ще се случи.

Същевременно и синдикатите имат съмнение, че промените в МВР ще бъдат устойчиви, посочи граничният полицай Валентин Попов, който е и председател на един от големите полицейски синдикати у нас. Той отбеляза, че сега действащият закон за МВР е приет през юли 2014г., а това ще е седмата му поправка за година и половина.

"Ако продължим с това темпо той ще бие рекорда на предишния закон. Бихме приели това като реформа, ако някой може да гарантира, че през следващите година или две той няма да се пипа. Това обаче е нещо, в което се съмняваме. Винаги сме предлагали и твърдели, че една реформа трябва да се подготви по-отдалеч и в по-дългосрочна перспектива, както и да се осигури максимална консенсусна подкрепа, така че да бъде устойчива. В случая имаме съмнение, че това ще стане." - поясни той.

В този закон ще останат някои недоизяснени неща, смята Попов. Той има чувството, че законът отново се прави на парче, вместо да се изгради на базата на дългосрочна стратегия.

"Най-напред смятаме, че до момента не са достатъчно добре тези орязвания на социалния пакет. Поне в мотивите, които са приложени към законопроекта смятаме, че не е достатъчно добре обяснена необходимостта от тях. Това означава само едно - необходими са повече разговори." - добави той.

Попов заяви, че към момента са имали две срещи с експерти от МВР, на които синдикатите са били запознати с идеи на вътрешния министър Румяна Бъчварова, в това число и известна конкретика, която е намерила място в законопроекта.

Рано е да се говори за протести, заяви Попов. Той е убеден, че има достатъчно време за диалог, стига да има желание, а място за компромиси - винаги има.