България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ВСС без становище за доклада на ЕК - кой ще поеме отговорност?

Съветът ще бъде готов с обща позиция другата седмица, обяви членът Елка Атанасова

04.02.2016 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
ВСС без становище за доклада на ЕК - кой ще поеме отговорност?

Общото становище на ВСС по доклада на ЕК за България ще бъде готово другата седмица, съобщи членът от Съвета Елка Атанасова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според Теодор Славев от БИПИ това, че ВСС не успя да излезе с единна позиция прилича на липса на поемане на отговорност.

Още по темата

"Вчера в рамките на извънредно заседание на ВСС се проведе обсъждане на Доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, на който членовете на Съвета изложиха своята оценка за констатациите и препоръките в доклада. Направиха се изказвания по времето, на които част от колегите набелязаха и конкректни мерки в изпълнението на препоръките.Всеки доклад на ЕК съдържа както критики, така и позитивни моменти, които оценяват действията на ВСС при управлението на съдебната система", посочи Атанасова.

Когато се разглеждат Докладите по механизмите, най-правилно е да се разглеждат от предходните години, препоръча Славев. 

"Разликата в този доклад, освен, че ясно се посочва, че критиките се запазват от 2015г. - е конкретиката, която са влезли експертите от Комисията, посочвайки проблемите в съдебната власт. Един от тях е липсата на адекватен рефлекс на ВСС да реагира на скандалите, които се случват в системата, което поставя под съмнение способността да отстояват независимостта на съдебната власт", коментира Славев. 

Елка Атанасова изтъкна положителните действия на ВСС, посочени в доклада, а именно:

"Като позитивен момент в дейността на ВСС бяха оценени действията му по въвеждането на централизирана система за разпределение на делата през октомври 2015г. Позитивна е дейността на ВСС, свързана с предприетите действия по реформа на съдебната карта. Отчетени са като позитивни дейността на ВСС, свързани с преодоляване на равномерната натовареност между магистратите в аспекта на прехвърляне на щатове от по-слабо натоварените съдилища и прокуратури към по-високо натоварените. Положителна е оценката по определянето на норми за натовареност на съдии и прокурори, както и по предприемане на действия по изравняване на натовареността", заяви тя.

ВСС си поръча една система, която позволява заседанията да се излъчват онлайн - това беше едно от обещанията на новоизбрания представляващ ВСС, но все още не е факт, отбеляза Славев. Според него коментарите на членовете по Доклада трябва да са показател и знак, накъде ще се върви.