България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Теглим ипотечен кредит при нови условия

Намалява броят на лошите кредити, около 16% са, съобщиха финансисти пред Bulgaria ON AIR

02.02.2016 | 13:13 Редактор: Ирина Георгиева
Теглим ипотечен кредит при нови условия

Намалява броят на лошите кредити. Това съобщиха съдия изпълнителят Мария Цачева и финансистът от "Моите Пари" Иван Стойков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Като цяло необслужваните кредити в банковата система спрямо всички отпуснати кредити се движи в границата между 15-16%, което на фона на бума на лошите кредити по времето на финансовата криза е на задоволително ниво и този процент постепенно се редуцира, така че в тази посока имаме положителна тенденция. Все пак 15-16% не са малък дял необслужвани кредити, но не е това, което беше", заяви Стойков.

"Наблюдава се спад на лошите ипотечни кредити. До голяма степен през годините, през които работиха частните съдебни изпълнители от 2006г. досега до голяма степен тези кредити се поизчистиха. Кредитирането е нормално. Трендът на лошите кредити намаляват", добави Цачева.

Банките са по-склонни, по-лесно и на по-облекчен режим отпускат кредити, но все пак условията са малко по-строги отпреди финансовата криза, коментира Стойков. По думите му преди финансовата криза кредитите са се отпускали по-лесно, което е един от факторите за задълбочаване на рецесията и необслужването на огромен брой кредити.

Вече теглим ипотечен кредит при нови условия. Въведението, според което предсрочно може да се погасява цялата сума след първата година е валидно още от Закона за потребителския кредит, заяви Стойков.

"Според тази възможност всеки клиент, който има ипотечен кредит след първата година от неговото усвояване може да го погаси изцяло или някаква частична сума от него без да дължи такси за предсрочно погасяване - нещо, което не беше така преди няколко години и таксите бяха доста чувствителни. Това ще даде отражение върху поведението на потребителите - ще ги направи по-гъвкави и те ще могат да рефинансират кредитите доста по-лесно, защото тази такса, която беше за предсрочно погасяване, която преди ги възпираше с размера си, сега вече след като е отпаднала много по-лесно и рефинансирането става по-евтино", поясни той.

Финансистът определя като нововъведение включването на регулация на кредитните посредници и по-точно как те ще предлагат услугите си.

Продават се все повече жилища и имоти, които са по стари изпълнителни дела, съобщи Цачева. По думите й по новите изпълнителни дела те са значително по-малко.

"Публичната продан и придобиването на имоти по този начин вече не е екзотика за българското общество. Това е един нормален начин за придобиване на недвижим имот. Има интерес и той се дължи на това, че има изключително големи гаранции за публичността и прозрачността на процедурата", добави тя.