България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пътят на успеха е през личната отговорност: Ивайло Пенчев

Съоснователят на Уолтопия в Сутрешния блок на 24 декемврир 2015

24.12.2015 | 10:24
Пътят на успеха е през личната отговорност: Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев, съосновател на Уолтопия разказва за пътя на успеха и за предизвикателствата за предприемачите в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR на 24 декември 2015.

Съоснователят на една от най-успешните български компании Уолтопия Ивайло Пенчев каза, че 2015 е била много успешна за него и компанията му.

"Средата в България не е толкова лоша. Въпреки това ние не продаваме в България и тя не ни влияе", каза Пенчев.

Още по темата

Регистрираната в София с производство в Летница компания Уолтопия е основана от Ивайло Пенчев и Метин Мусов през 1998. В момента е най-големият производител на стени за катерене в света по данни на Bloomberg.

Монтирали са над 2,5 млн. кв. м стени в над 50 страни по света. Компанията наема около 650 души и новият кръг външно финансиране осигури на компанията ресурс от 70 млн. долара.  В момента компанията завършва петия кръг инвестиции в стени за катерене в Солт Лейк Сити, Юта, САЩ, според корпоративния сайт.

На въпрос какво го мотивира да работи и води по пътя на успеха, Пенчев обяснява разликата между бизнесмен и предприемач:

"Първият прави пари, а вторият - стойност, обобщи той.

"Социалната държава е коренът на злото, докато има социални фондове, хората няма да работят. Така изчезва личната отговорност", смята Пенчев.

Според него държавата не може да носи личната отговорност за бъдещето на всеки.

"Единствените групи хора, които създават стойност са фирмите, а администрацията я унищожава. В момент, в който бизнесите не създават стойност устойчиво - потъват", каза Пенчев.

 

Предприемачът казва, че може да мотивира хора, които "търсят проблемите в себе си, а не извън себе си", защото смята, че отговорността на всеки е лична.

"Склонността на хората да прехвърлят проблема не е само за България. Там, където е имало социализъм и социални държави, тази болест върлува.. Няма лична отговорност-няма енергия", казва Пенчев.

Чуйте целия разговор във видеото.