Владимир Каролев: 2015 година е приятна изненада

Интервю за Bloomberg TV Bulgaria

22.12.2015 | 17:18
Владимир Каролев: 2015 година е приятна изненада

Българските граждани крадат от бъдещето на децата и внуците си

2015 година е приятна изненада. Това обобщение направи икономистът Владимир Каролев в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Безработицата се задържа трайно под 10%. През лятото, заради сезонността, дори падна под 9%, изтъкна експертът. Той обаче отбеляза, че тези числа не дават ясна представа за състоянието на трудовия пазар, тъй като има много хора, които се водят безработни, за да вземат помощи, а всъщност работят в земеделието и строителството.

През 2015 г. доходите на българите скочиха с 10% на годишна база, заяви Каролев. За много професии няма безработица, заяви екпертът като допълни, че за тях не само че има недостиг, но фирмите са принудени да внасят работна ръка. Такива фирми са IT компаниите, където стартовите заплати са около 2000 лв., а средните - 4000 лева.

Каролев припомни, че през есента на 2014 г. Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд излязоха с прогноза за ръст на Брутния вътрешен продукт с 0,9 до 1,1%.
„Още в края на първото тримесечие стана ясно, че българската икономика се развива доста по-динамично“, отбеляза икономистът и допълни, че очаква ръстът на БВП у нас да достигне 2,5%, тоест да е два пъти по-висок от предвиденото от всички европейски финансови институции.

Според Владимир Каролев основните инвестиции в България трябва да са насочени в сферата на образованието. Той допълни, че бюджетният дефицит във финансите на правителството продължава да съществува 7 поредна година.

„Както едно семейство не може да живее вечно назаем, така и една държава не може“, заяви специалистът. По думите му, когато една страна е на дефицити, нейните граждани крадат от бъдещето на децата и внуците си.

Цялото интервю четете в Bloomberg TV Bulgaria.