България сутрин

Начален часВсеки делник от 9:30 часа
още

Амарантът е суперхрана - къде да го намерим у нас

"Българското земеделие се крепи на 3 култури", каза Роман Рачков

24.06.2025 • 11:37 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger

Амарантът е една от най-обещаващите култури за съвременния агробизнес заради високата му екологична адаптивност, бързо развитие и способност да издържа на екстремални условия.

"Това е растение, което може да се срещне навсякъде в България. Самият амарант е една от културите, които са били основна храна в района на днешно Мексико, заедно с царевицата. Амарантът е бил обожествяван от местните индианци и това е довело до там, че при завладяването им католическата църква преследва отглеждането на амарант и в онзи момент не навлиза в Стария свят, както навлязоха други култури", каза агрономът и специалист по тропично и субтропично земеделие Роман Рачков за "България сутрин".

Той поясни, че амарантът може да бъде използван под формата на брашна, каша, също така и масло.

"Може да бъде заместител на спанака, като човек консумира зелените му части. Той притежава всички незаменими аминокиселини. В процентно съдържание надвишава това, което може да намерим в соята. Растението може да се използва и за храна на животните. Той е едно много мощно растение, което достига височина от 2 метра и се оглежда при същите условия, при които се отглежда царевицата", добави Рачков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Издържа на сериозни температури

По думите му амарантът може да вирее и на площи, които са по-солени.

"Той издържа на сериозни температури. Интересът към самото растение в световен мащаб се завръща на нивата от 70-те години на миналия век. Амарантът може да се отглежда навсякъде, извън Северния и Южния полюс, където нищо не може да се отглежда. Цената на амаранта може да бъде видяна във всяка една голяма хранителна верига, наред с киноата, която вече е позната у нас", коментира още събеседникът.

Оказва се, че амарантът може да се използва и като декоративно растение.

"Нито една суперхрана не се отглежда на територията на България. Българското земеделие се крепи на 3 култури", категоричен е Роман Рачков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pexels


  • Последни
  • Четени
1
0 rate up comment rate down comment 0
petrovabotgar1
преди 3 месеца
Много тенденциозно. Растението си има българско име - щир. Това е род с около 60 вида, разпространени в различни райони на света, с дребни семена, които попаднали на ново място, лесно се адаптират и разпространяват като плевели.От Средиземноморието е видът Amaranthus blitum, който се използва в супи, салати, тестени изделия. След откриването на Америка, постепенно в Европа попадат Amaranthus retroflexus, A. cruenthus и други. И двата ги има и у нас. Първият е масов и упорит плевел, осо ... Сигнализирай за неуместен коментар
България сутрин виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички