България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Атанас Кирчев: ОП да се фокусират върху икономическото развитие на страната

През последните години у нас се преувеличава със значението на инфраструктурните проекти, смята експертът

19.03.2015 | 10:14 Редактор: Ирина Георгиева
Атанас Кирчев: ОП да се фокусират върху икономическото развитие на страната

Голяма част от оперативните програми са фиксирани по бюджет и одобрени, но би трябвало огромна част от ресурсите да бъдат фокусирани за икономическо развитие, тъй като то е моторът на всичко останало. Това мнение изказа консултантът по европроекти Атанас Кирчев в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него през последните години у нас се преувеличава със значението на инфраструктурните проекти.

"Регионално развитие поема много голяма част от инфраструктурата, която е под нивото на националната, тоест общинска инфраструктура за развитие. Тя е покрита ОП "Регионално развитие", дори бюджетът й е доста по-малък, според мен. Считам, че не би трябвало да имаме такова мащабно съсредоточаване върху инфраструктура като магистрали и подобен тип пътища, защото те широко ресурсоемки и същевременно прекият им ефект върху икономическото развитие е доста трудно определим. Има го." - допълни Кирчев.

За момента планът "Юнкер" е една абстракция, подчерта Кирчев. Според него трябва да се изчака и да се види финансовият пълнеж на програмата. България ще получи дяла си, отбеляза консултантът.

"Нека обаче в момента се съсредоточим върху оперативните програми, защото както се казва "По-добре едно гълъбче на рамото, отколкото орел в небето."" - коментира експертът.

Промяната в Закона за административните нарушения и наказания предвижда, че може да бъде наложена глоба до 1 млн. лева на юридически лица – фирми и неправителствени организации, злоупотребили с европейски субсидии. По думите на Кирчев и до момента съществува възможност за налагане на имуществени санкции върху фирми за определени престъпления. Новото в момента е, че ще бъдат допълнени престъпленията и наказанията, обясни консултантът. 

"В някои отношения сме презатегнали контрола. Да отговоря и на другия въпрос, дали ще има опростяване на процедурите и т.н.? Аз лично се надявам да има и за това се застъпвам и апелирам поне от няколко години, тъй като в някои отношения надвишаваме значително изискванията, които се прилагат на средно ниво в ЕС за усвояване на средствата. По повод обсъжданията на бъдещия закон за еврофондовете, става дума и за облекчаване на процедури и по-кратки срокове - и сега нормативният срок е само 3 месеца, а проблемът е, че той рядко се спазваше, най-вече поради липса на капацитет на администрацията и в някои случаи твърде много поддадени проекти." - коментира Кирчев.

Чуйте коментара на Атанас Кирчев за нарушенията при усвояване на евросредства в следващия видео материал:

 

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
tihomir.sholev
преди 9 години
Г-н Кирчев "борави" с правни термини фриволно и крайно некомепетентно, а иначе самочувствие и интонация...той какъв специалист е, по харчене на чужди европари ли? Жалко че в днешния ден вече трети път го излъчват, до полунощ още толкова. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
tihomir.sholev
преди 9 години
Г-н Кирчев "борави" с правните термини много фриволно и крайно некомпетентнно. А иначе интонацията и самочувствието му.....интересно той какъв специалист е, по харчене на европари ли? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
tihomir.sholev
преди 9 години
мога ли да напиша коментар Сигнализирай за неуместен коментар