Атанас Кирчев: Необходима е национална стратегия за развитие

Едва 50% от всички евросредства за този програмен период ще бъдат усвоени, прогнозира експертът.

10.06.2013 | 11:10
Атанас Кирчев: Необходима е национална стратегия за развитие

Основният проблем, от който произтичат и всички останали, е, че държавата не е изградила национална стратегия за развитие, според която да се усвояват европейските пари, каза консултантът по европроекти Атанас Кирчев в ефира на България Он Ер.

"Нямаме обособени секторни, тематични политики, липсата им означава, че парите се усвояват без да се следи за ефекта и не се влагат в проекти в дългосрочен план." - коментира експертът.

Той твърди, че България не е готова за следващия програмен период.

"Общо 3 млрд. евро са усвоени от общо 8 млрд. евро до месец април, според официални данни. Ако се включат и тези от селскостопанството се получават 4,8 млрд. евро." - каза Кирчев.

"За последните три години средното усвояване на средствата е по 12% годишно. С тези темпове няма да успеем да ги усвоим до 2015г., а другата година ще има застъпване на на старите и новите програми." - коментира консултантът.

"Страната не е готова за следващия програмен период (2014-2020). Програмите на едро(няколко договора с големи фирми), които са основно за инфраструктурата - „Транспорт“, „Околна среда“ и части от „Регионално развитие“, успяват да усвоят адекватно средствата, защото са необходими няколко големи проекта."

Програмите на дребно (много договори с малки фирми), като „Конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Развитие на селските райони“, не са ефективни, защото не е изработена дългосрочна стратегия, смята експертът.

За този програмен период ефективно усвоените средства от ЕС ще са около 50%, прогнозира Кирчев.

"Няма да усвоим една част, а около 10% или 20% ще бъдат рискови до последния момент." - допълни той.