България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адемов: Непопулярна мярка е данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Обществото има очаквания за по-голяма прозрачност върху дейността на частните пенсионни фондове

18.02.2015 | 10:43 Редактор: Ирина Георгиева
Адемов: Непопулярна мярка е данък върху пенсиите на работещите пенсионери

Крайно непопулярна мярка е въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери и трудно ще бъде подкрепена от парламента предвид размера на пенсиите у нас. Така бившият социален министър Хасан Адемов коментира спорната идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обсъдена на дискусията от 17 февруари за пенсионната реформа в Сутрешния блок на България Он Ер. 

"Пенсионерите работят, защото пенсията, която получават не е адекватна за техните потребности и от тази гледна точка има хляб в тази дискусия, но на този етап едва ли може да се стигне до експертно решение. Според мен поне на този етап политическото решение тази мярка изглежда невъзможна да бъде приета." - обясни Адемов.

Адемов коментира и решението на депутатите да създадат Комисия за финансовото състояние на пенсионните фондове, като според него това ще допринесе за повече прозрачност.

"Има очаквания от обществото да има по-голяма прозрачност върху дейността на частните пенсионни фондове, а не да създадем Наднадзорна комисия, която да контролира Комисията за финансов надзор, а да дадем възможност на народното представителство и обществото да се запознае в детайли и да има по-голяма прозрачност в дейността на тези фондове, защото не е тайна, че голяма част от българските граждани нямат и елементарна представа какво се случва с техните пари." - коментира Адемов.

Половината от българските граждани, които имат право за участие в универсалните пенсионни фондове, са служебно разпределени по фондовете, подчерта бившият социален министър. По думите му хората не знаят в кой фонд са и съответно очакванията са много големи.

Чуйте коментара на Хасан Адемов за пенсионната реформа в следващия видео материал: